/Izložba ‘Anatomija animiranog filma Biciklisti’ otkriva tajne nagrađivanog filma splitskog autora

Izložba ‘Anatomija animiranog filma Biciklisti’ otkriva tajne nagrađivanog filma splitskog autora

Otvaranje multimedijalne izložbe ‘Anatomija animiranog filma Biciklisti’ bit će u petak na Noći muzeja, 1. veljače u 19.30 sati u splitskog Galeriji Škola, a ulaz za posjetitelje je besplatan. Posjetitelji će 1. veljače u Galeriji Škola u Splitu moći premijerno pogledati višestruko međunarodno nagrađivan animirani film splitskog autora Veljka Popovića Biciklisti te dosad neizložene radove splitskog umjetnika Vaska Lipovca koji su svojim mediteranskim šarmom i erotskom provokacijom nadahnuli samo stvaranje i vizualni prosede filma.

Naziv izložbe ‘Anatomija animiranog filma Biciklisti’ upravo najavljuje ideju same izložbe koja će analitično i studiozno pristupiti opusima dvaju splitskih umjetnika različitih generacija, različitih medija, ali sličnog nadahnuća, motiva i životne i stvaralačke energije. 

Veljko Popović će izložiti razrade i studije likova, to jest, glavnih protagonista filma, sve scenografije, te u fazama stvaranja poput animatika zorno predočiti mukotrpan i zahtjevan proces izrade animiranog filma. Sa suprotne strane galerije ‘gledat’ će ga za ovu prigodu premijerno izloženi radovi (slike, tempere, crteži i grafike) Vaska Lipovca, koji su poslužili kao nepresušno nadahnuće u kreativnom procesu izrade filma.

Premijerom na zagrebačkom Animafestu početkom lipnja 2018. godine započela je, velika svjetska turneja Biciklista. Od tada pa do svečanog otvorenja izložbe u Galeriji Škola, Biciklisti su prikazani u službenoj selekciji na osamdeset i dva festivala i dvadeset posebnih projekcija. Osvojili su petnaest nagrada, među kojima i na festivalima u Annecyju, Hiroshimi i Zagrebu.

Film Veljka Popovića našao se i u natjecateljskoj sekciji na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu koji se odvija od 1. do 9. veljače 2019. godine.

Uz Bicikliste, na prestižnom festivalu se prikazuju i animirani filmovi Pužić slikar autorice Manuele Vladić-Maštruko koji je uvršten u natjecateljski program za mlade te Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića koji se našao u natjecateljskoj online sekciji. 

Kustos izložbe je Mario Lipovac, a voditelj Galerije Škola i organizator izložbe Hrvoje Zuanić, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

mšm

Foto: vizual izložbe ‘Anatomija animiranog filma Biciklisti’