/Izložba Damira Hoyke ‘Pop zoo’: Upoznajte nas i zaštitite!

Izložba Damira Hoyke ‘Pop zoo’: Upoznajte nas i zaštitite!

Životinjama nije dovoljno divljenje, nužna im je zaštita. Poruka je to koja stoji iza najnovijeg projekta Zoološkog vrta grada Zagreba i fotografa Damira Hoyke. Rezultat te suradnje je izložba Pop zoo koja se u Muzeju Mimara otvara u četvrtak, 24. siječnja u 18 sati.

Iako je naziv Pop zoo višeznačan, u temeljima projekta je ideja pop arta da umjetnost treba težiti komunikaciji sa što širim krugom ljudi.

Damir Hoyka koristio je fotoaparat, digitalnu obradu fotografije i tisak kako bi na promatrače ostavio što snažniji dojam. U fokusu su mu bili stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba, predstavnici vrsta koje su ugrožene u prirodi. Tu su neke od posjetiteljima omiljenih životinja poput crvene pande i čupavorepog lemura, ali i neke slabije poznate vrste kao što su kineska tropruga kornjača i balijski čvorak. Ljudsko djelovanje tim životinjama smanjuje prirodna staništa te ugrožava osnovne uvjete za život poput hrane i vode.

Svaki se čovjek može uključiti u njihovu zaštitu – promjenom odnosa prema prirodi, radom na terenu ili donacijama.

Zoološki vrt grada Zagreba kontinuirano sudjeluje u projektima koji se bave zaštitom životinja. Neki su samostalni, a neki na inicijativu Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija čiji je član.

Kako bi građane upoznao s veličanstvenošću životinjskog svijeta i važnošću njegove zaštite, Vrt u Maksimiru, ali i izvan njega organizira mnogobrojne edukativne programe. Jedna od poruka koju edukatori pritom izgovaraju u ime životinja, je: „Izbliza smo impresivni.“

U projektu Pop zoo Damir Hoyka originalnu je interpretaciju i fotografsku vještinu podredio životinjama koje iz Divljeg srca grada poručuju: „Upoznajte nas i zaštitite. I vi i mi imamo pravo na budućnost.“

Izložbu možete pogledati do 17. veljače ove godine.

mšm

Foto: Damir Hoyka, muzej Mimara