/Na ‘Plati i nosi’ mladi umjetnici zaradili 300.000 kuna

Na ‘Plati i nosi’ mladi umjetnici zaradili 300.000 kuna

Prodajna izložba studentskih umjetnina „Plati i nosi”, koja se održavala od 17. do 23. prosinca u Galeriji Bačva u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, bila je i više nego uspješna. Prodano je 400-tinjak radova 50 studenata Likovne akademije, Zagreba, Osijeka, Rijeke i Širokog Brijega

“Mislim da je ovo najprodavanija izložba u hrvatskoj povijesti, po broju prodanih djela sigurno s obzirom na to da ih je bilo oko četiri stotine, od malih grafika do velikih formata, slika i skulptura, a značajan je i ukupni iznos – veći od 300.000 kuna, pogotovo zato što je riječ o studentima. Sav je novac išao njima, bez posrednika. Na ‘Cash & Carry’ zagrebačke Likovne akademije, iz čega je proizašla ideja za izložbu ‘Plati i nosi’, odlazim od samim početaka, već četrnaest godina”, rekao je za Jutarnji list Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

Naime, na Vuićevu je inicijativu nastala izložba “Plati i nosi”, koja je bila otvorena u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, a s ArtOmatom, također u HDLU-u, privukla je brojne posjetitelje u ovu instituciju. Radove je prodalo pedesetak studenata s četiri likovne akademije.

“Same su akademije izabirale desetak najperspektivnijih studenata, a nekolicina će u budućnosti vrijediti puno više. Kupiti umjetninu koja vam je lijepa i veseli vas, nikada nije loša odluka, ako si to, naravno, možete priuštiti”, dodao je Vuić.

Cijene su varirale, bilo je fotografija koje su se mogle kupiti za 80-ak, grafika za sto kuna, ali i umjetnina koje su stajale i 18.000 kuna i prodale su se. Tijekom izložbe mladi su umjetnici stajali pokraj svojih radova i direktno se dogovarali s potencijalnim kupcima o cijenama. Uspjeh ove izložbe koristi svima.

“Mnogo smo uložili u marketing izložbe, i to je jedan od važnih faktora. Cash & Carry je institucija za sebe, koja traje već dulje vrijeme. Izložbu je došla otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Nadao sam se takvoj popularnosti izložbe i drago mi je što se to obistinilo. Na izložbi sam bio još nekoliko puta nakon otvorenja i susreo sam i strance koji su kupovali djela domaćih autora” zaključio je Tomislav Vuić.

mšm/jutarnji list

Foto: FB