/‘IZLOŽBA ZA CIJELU OBITELJ’ Posjetili smo ‘Svijet robota’; dvije stvari su nas posebno oduševile

‘IZLOŽBA ZA CIJELU OBITELJ’ Posjetili smo ‘Svijet robota’; dvije stvari su nas posebno oduševile

Ovoga vikenda bili smo na prvoj izložbi robotike u Hrvatskoj u Galeriji Klovićevi dvori. ‘Svijet robota’, najraznovrsnija izložba u regiji, došla je u Zagreb 15. rujna kao jedna od postaja europske turneje kako bi impresionirala hrvatsku publiku. Izgleda kako je u tome i uspjela – roboti iz filmova, životinje roboti i transformatori samo su dio ove impresivne izložbe za djecu i odrasle koju možete pogledati do 15. prosinca.

Na izložbi se može vidjeti najnoviji razvoj humanoidnih robota, ali i skupocjene robotske igračke, transformatori, nogometna lopta na daljinski, robot za utovar, crtanje robotskih ruku, 3D printeri i razni drugi noviteti iz svijeta robotike. Vođene ture održavaju se svakih 30 minuta i služe kako bi saznali više detalja o samim robotima i njihovoj nevjerojatnoj ulozi u ljudskom svijetu.

Djeci su posebno zanimljive originalne filmske relikvije kao što su Iron Man, R2D2 i Terminator, kao i životinje roboti (robotski pauk) te koncept robota koji hoda Marsom.

Uz poznate robote iz filmova, predstavljena je i industrijska robotika, i to FANUC-ovim robotskim rukama. Najmanjima je pak posebno interesantan KOKO, robotski pas koji pred publikom izvodi razne vratolomije.

Za sve koje zanima kako se razvijao svijet robota, na vremenskom zidu je prikazano kako su roboti evoluirali s godinama. Navedeni su svi poznatiji roboti, među kojima i Sophia, Roomba i drugi.

Koliko smo vidjeli, djeca su ipak najviše uživala u ‘gaming roomu’ ili sobi za igranje u kojoj su se mogli utrkivati autićima, upravljati robotima preko tableta, voditi nogometnu loptu ili promatrati dvoboj robota.

Uz to, mališane je oduševila i posljednja prostorija na samom kraju izložbe u kojoj su mogli uživati u virtualnoj stvarnosti. VR soba u ponudi ima nekoliko ‘vožnji’, to jest, programa pa tako možete doživjeti kako je to hodati s dinosaurima, spuštati se velikim toboganom ili sudjelovati u utrci autića.

‘Doživljaj za male i velike’

Na izložbi se također mogu vidjeti i roboti koji služe za dezinficiranje prostorija, koji su zbog pandemije Covida-19 postali u nekim zemljama vrlo praktični i popularni, ali i roboti u restoranima koji poslužuju goste (Kina) ili pak roboti koji pomažu u liftu.

Prikazani su i najnoviji primjeri robota s umjetnom inteligencijom koji se znaju rukovati, razgovarati, učiti nove informacije i slično. Hoće li za nekoliko godina robot doista biti dio naše svakodnevice? Na ova i mnoga druga pitanja odgovore nudi ova fantastična izložba ‘Svijet robota’.

Sve u svemu, riječ je o impresivnoj izložbi koja će zasigurno zabaviti sve članove obitelji.

Podsjetimo, projekt se održava u sklopu umjetničke platforme Artupunktura u organizaciji Turističke  zajednice grada Zagreba.

Ulaznice za ovu izložbu prodaju se u terminima svakih 30 minuta kako bi uz vođenu turu iskusili izložbu na najbolji mogući način. S obzirom na veliki interes i ograničen ulaz, preporuča se da svoje ulaznice kupite unaprijed na linku  WORLD OF ROBOTS ULAZNICE sistema Eventim. Ulaznice također možete kupiti na blagajni Galerije Klovićevi dvori od 15. rujna.

Sve informacije o izložbi, vođenim turama, grupnim posjetima možete saznati na https://izlozbarobota.hr.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr