/Izložbu fotografija zagrebačke umjetnice Amele Frankl možete pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt; evo kada je otvorenje

Izložbu fotografija zagrebačke umjetnice Amele Frankl možete pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt; evo kada je otvorenje

Izložba multimedijalne umjetnice Amele Frankl koja nosi naziv “Dnevnik s ruba pustinje” otvara se 2. ožujka u Muzeju za umjetnost i obrt, a predstavit će kompozicije dnevničkih foto-slika, skup fotografija i fotomontaža iz osobnog arhiva umjetnice nastale u razdoblju od 2019. do 2021. godine. U formi dnevničkog fotografskog niza, u kojem svaka fotografija ima svoju priču i emocionalnu pozadinu, bit će izloženo oko 150 fotografija.

Riječ je o dnevničkom fotografskom zapisu fascinacije okruženjem koji je Amela Frankl započela putovanjem u Mauritaniju, nastavila po Francuskoj, te naposljetku u Zagrebu, u njenoj zagrebačkoj svakodnevici. Kako sama umjetnica opisuje radi se o foto – dnevniku bez datuma, bez racionalizacije osjećaja i reda. Nedisciplinirano i nedosljedno. Krnje, s ispadima brzih misli, fiktivnim dijalozima i  komentarima u kojima priziva omiljene grčke junake i božanstva. Kao i uvijek, tako i u ovom radu fotografski materijal je u funkciji vizualno-tehničkog supporta na kojem će ona sto, dvjesto puta pokušati započeti neku svoju priču.

Fotografija Četiri Argonauta traže posao snimljena je na ulicama glavnog grada Nouakchotta u Mauritaniji koja govori o načinu života tamošnjeg stanovništva koji su inspirirali umjetnicu i vrlo često ju podsjećali na likove iz grčke mitologije. Jednako tako umjetnica prikazuje fascinaciju geografskim razmjerima  i meteorološkim razlikama između Mauritanije i Hrvatske koju pokušava sažeti u samo jednoj rečenici.

Za ilustraciju umjetnici je poslužio detalj sa srednjovjekovne tapiserije iz Angersa. Također, u cijelom nizu fotografija u kojima su motivi djeca fascinacija umjetnice je upravo dječja igra, energija i njihova dionizijska snaga te potencijal. Fotografija je snimljena u Francuskoj, u Bordeauxu. 

Kustosica izložbe je dr. sc. Ivana Mance, Institut za povijest umjetnosti, a kustosica za izložbe Muzeja za umjetnost i obrt je Marijana Paula Ferenčić.

O umjetnici:

AmelaFrankl (Zagreb 1963.) multimedijalna umjetnica, diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (klasa F. Kulmer) u Zagrebu 1988. godine. U razdoblju od 1989. do 1994. godine na studijskom je boravku u Koelnu. Članica HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu. Realizacije (izbor): I to će proći, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; Što nosim, projekt knjige, u suradnji s MSU i MeandarMedia, 2017.; Balada o dva nadgrobna bloka, park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; Za početak, u suradnji s orguljašem Pavom Mašićem, Stara sinagoga, Koprivnica, 2013.; Što nosim, u suradnji s deset zagrebačkih kustosa i kustoskih udruga, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb Zagreb-Pariz , 2011.-2013.; Za zdenac života, Atelje Meštrović, Zagreb, 2011.; Ime mojega oca, Slika od zvuka, Treći program Hrvatskog Radija, 2010.; Do kosti, Gradska Galerija Labin, Labin, 2010.; S njima i bez njih, Festival Ekstravagantna tijela: Estravagantni umovi, Zagreb 2010. 

bl

Foto: Press