/‘JEDNA ŽENA, JEDNA FOTOGRAFIJA’ Hrvatska udruga ‘Jadran’ iz Buenos Airesa pokrenula je inicijativu u čast njihovih majki, baka i prabaka koje su stigle u Argentinu

‘JEDNA ŽENA, JEDNA FOTOGRAFIJA’ Hrvatska udruga ‘Jadran’ iz Buenos Airesa pokrenula je inicijativu u čast njihovih majki, baka i prabaka koje su stigle u Argentinu

Projekt “Jedna žena, jedna fotografija” proveden je s ciljem upoznavanja i odavanja počasti ženama koje su se iz bilo kojeg razloga usudile napustiti svoju domovinu i stvoriti život na drugom mjestu, tako dalekom i drugačijem, poput Argentine, izvještava HRT.

“Moj otac je rođen u Hrvatskoj, u Sinju, blizu Splita. Moja majka je kći Hrvata, njezina majka je rođena u Varaždinu, a u Argentinu je došla u ranoj mladosti. To su moji hrvatski korijeni koji su obilježili cijeli moj život. Jer s ocem i majkom Hrvatima, uvijek sam na različite načine bio uključen u hrvatsku zajednicu: posvetio sam se plesu, učenju hrvatskog jezika, pjevanju, održavanju hrvatske kulture u životu”, napominje Ivan Marković, potpredsjednik Hrvatske udruge Jadran.

“U Hrvatskoj udruzi Jadran u ožujku smo željeli odati posebnu počast ženama. Onim ženama koje su iz političkih, socijalnih ili ekonomskih razloga došle iz Hrvatske. Morale su napustiti svoje najmilije, svoje obitelji, prijatelje, a u Argentinu su došle obnoviti svoje živote, boriti se, s velikim strahom, ali i s velikom hrabrošću”, rekao je Marković.

Izradit će se album sa svim primljenim fotografijama, tako da cijela hrvatska zajednica upozna ove hrabre i moćne žene, koje su odlučile pustiti nove korijene, održavajući hrvatsku kulturu u životu u Argentini.

“Znamo da postoje žene raznih generacija koje su bile dio hrvatskog zbora Jadran. Te su žene obilježile put, nikad nisu zaboravile svoje podrijetlo, a prije svega su nas potomke naučile kako voljeti naše dvije domovine, Argentinu i Hrvatsku. Svojim razvojem iza sebe učinili su sve ovo, toliko važno za zajednicu. Stoga smo zatražili fotografije tih žena kako bi sve imale lice i kako bismo ih mogli identificirati imenom i prezimenom. To su žene svih imigracijskih valova i svih generacija, koje do danas održavaju živom hrvatsku kulturu”, istaknuo je Marković.

bl

Foto: Facebook/Asociación Croata Jadran