/Jubilarnu 40. sezonu Žar ptica počinje besplatnom predstavom za prvašiće; najavili i tri premijere

Jubilarnu 40. sezonu Žar ptica počinje besplatnom predstavom za prvašiće; najavili i tri premijere

Jubilarnu 40. sezonu Žar ptica započinje besplatnom predstavom Pustolovine baruna Münchhausena 5. rujna u 11 sati, za dobrodošlicu svim učenicima koji kreću u prvi razred i njihovim roditeljima. Ulaznice se preuzimaju na blagajni kazališta 1 sat prije početka predstave, a rezervacije nisu moguće, priopćili su iz Gradskog kazališta.

Svoj rođendan Žar ptica svečano planira proslaviti u sklopu 21. Naj, naj, naj festivala, koji će se održavati od 26. – 30. studenoga. Ipak, kako će se odvijati nova kazališna sezona u ovom trenutku, kažu, teško je znati.

Ravnatelj Drago Utješanović ističe da se “u svojoj dugoj povijesti od antičkog vremena do danas, kazalište suočavalo s brojnim  izazovima, ali ovaj pandemijski zasigurno je jedan od najvećih”, te nastavlja:

“Što je kazalište za djecu bez djece? Moderne tehnologije komunikacije pokazale su se kao korisna pomoć, ali nikako zamjena za neposredan kontakt glumca i publike”.

Drago Utješanović

U nadi da će barem druga polovica sezone omogućiti nesmetan susret djece s kazalištem, Žar ptica pored repriznih naslova, priprema i tri nove premijere: “Mala Frida”, redateljsko dramaturškog tandema Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Riječ je o autorskoj predstavi o djetinjstvu svjetski poznate slikarice Fride Kahlo, koja je unatoč bolesti i hendikepu uspjela stvoriti značajan umjetnički opus. Još kao djevojčica oboljela je od dječje paralize. Slikati je počela spontano, dok je prisilno morala ležati, oporavljajući se od ozlijede kralježnice, zadobivene u prometnoj nesreći. Crtala je samu sebe promatrajući se u ogledalu, a autoportreti će kasnije i dominirati njezinim slikarskim opusom. Priča o životu fascinantne djevojčice koja je u slikanju pronašla utjehu i smisao života praizvedbu će doživjeti krajem listopada 2021.

Tu je i “Osvajanje kazališta” Dubravka Jelačića Bužimskog. Možda će ovaj dramski tekst za djecu i simbolično označiti ponovno “osvajanje”, odnosno povratak publike u kazalište. Priča ide ovako…u zapušteno kazališno zdanje ulaze tri temeljne boje – crvena, žuta i plava – u namjeri da obnove i urede kazalište, kako bi ponovo postalo mjesto kazališne umjetnosti. U pomoć dolaze dva suprotstavljena lika iz basne – Cvrčak i Mrav – razigrani glazbenik i marljivi radnik. U režiji Želimira Mesarića predstava će premijerno biti izvedena u veljači 2022. godine.

Tu je i “Tajni dnevnik Adriana Molea” autorice Sue Townsend, suvremene engleske spisateljica čiji su romani za omladinu prevedeni na mnoge svjetske jezike, a brojni su postali i predloškom za scenska uprizorenja.

Nakon što je objavila prvo djelo “Tajni dnevnik Adriana Molea”, koji je obilježio njezinu spisateljsku karijeru, uslijedili su i nastavci popularnog dnevnika. Riječ je o  duhovitoj i smionoj ispovijest trinaestogodišnjeg dječaka o obiteljskim, školskim i pubertetskim problemima s kojim se suočava, koje bilježi svaki dan, tijekom jedne godine.
Predstavu režira Saša Broz, a premijerno će biti prikazana u travnju 2022. godine.

bkk

Foto: GK Žar ptica

TAGS: