/KNJIŽEVNICA I MAJKA ČETVERO DJECE Tina Primorac: Nije mi bilo ugodno pisati prvi ljubavni roman

KNJIŽEVNICA I MAJKA ČETVERO DJECE Tina Primorac: Nije mi bilo ugodno pisati prvi ljubavni roman

Povodom objavljivanja nove knjige ‘Velika tajna Pona – Potraga’ razgovarali smo s autoricom Tinom Primorac. Ova mlada zagrebačka književnica i majka četvero djece nedavno se vratila iz Širokog Brijega gdje je održana druga promocija najnovije knjige, nakon one zagrebačke. Upitali smo je o serijalu ‘Velika tajna Pona’, reakcijama na njezin roman “Večeras u book caffeu’ koji je prethodio ‘Potrazi’, putovanju u Portugal gdje je smjestila novu priču koju piše, majčinstvu i planovima za budućnost.

Predstavite nam Vašu najnoviju knjigu Velika tajna Pona – Potraga. Što Vas je inspiriralo da ju napišete i kakvu poruku nosi?

Potraga je treći nastavak serijala ‘Velika tajna Pona’, fantastične priče koja govori o djevojci Nevi i njezinoj borbi. Poruke su razne, ali bi se mogle svesti na zaključak da čovjek uistinu živi jedino ako posjeduje istinsku nutarnju slobodu. Moji likovi tu činjenicu uče prolazeći kroz razne pustolovine i životne drame.

Inspiracija je bila većinom volja da napišem knjigu. Godinama sam u glavi imala neke smjernice, ali su se one rasplinule kada sam počela pisati i od jedne planirane knjige stvara se serijal koji će imati pet nastavaka.

Kako ste zadovoljni promocijom u Zagrebu i Širokom Brijegu?

Obje ove promocije bile su vezane za prijatelje i obitelj pa su mi i posebno drage. Kad izdam novu knjigu uvijek se prvo u Zagrebu okupe meni dragi ljudi i to bude više slavlje nego promocija. U Širokom Brijegu sam imala čast da me u svojoj galeriji ugosti akademska kiparica Ivona Skočilić koja je otvaranjem galerije Vrba oplemenila širokobriješku kulturnu scenu. Iako mali, Široki Brijeg ima lijepu i bogatu kulturnu tradiciju.

Odrasla sam u Zagrebu gdje mi je mnogo toga bilo dostupno i tek upoznavanjem života u manjem gradu, čovjek shvati koliko toga ovisi o entuzijazmu i ljubavi pojedinaca. Zbog toga mi je srce uvijek puno kad vidim da se mlade osobe poput Ivone trude unositi svježinu, a ujedno svojim zalaganjem i radionicama s djecom, i odgajati nove naraštaje ljubitelja umjetnosti.

Na kojem romanu ste počeli raditi u Portugalu i kako to da ste upravo tamo smjestili svoju novu priču?

Željela sam posjetiti Lisabon i onda mi je palo na pamet da put ne mora biti samo turistički i da na ulicama Portugala mogu osmisliti novu priču. Sve je osmišljeno, ali ne i dovršeno, a cilj bi bio oživjeti stvarne ulice i trgove, plaže i turističke atrakcije. Nisam sklona takvim detaljima u pisanju, ali potrudit ću se pa kad jednom odete u Portugal možete reći: Aha na ovom su se križanju njih dvoje posvađali, a kraj ovog drveta su odmarali…” (smijeh)

Majka ste četvero djece. Kako usklađujete posao književnice i onaj majčinski?

Prije sam na ovo pitanje davala razne odgovore, ali sam s godinama shvatila da jednostavno imam puno volje i to je talenat na kojem sam jako zahvalna.

Autorica ste edukativne slikovnice Lijepe riječi. Pomažu li vam mališani ili Vam možda služe kao inspiracija?

Upravo sa starijima radim na novim slikovnicama tako da smo suradnici i to mi se jako sviđa, a crtežima su pomagali i u nastajanju slikovnice Lijepe riječi. 

Prije Potrage objavili ste roman “Večeras u book caffeu”. Kakve su bile reakcije na roman? Što kaže kritika struke, a što čitatelji?

Taj roman je mali izlet u zemlju milijun emocija. Kratak je i intenzivan i još uvijek dobivam poruke onih koji pod dojmom i u suzama šalju svoje male osvrte, tako da su ga čitatelji prihvatili takvog kakav i je, burno i kroz smijeh i suze.

A malu notu na koricama knjige ispisao je gospodin Enes Kišević koji je roman pročitao prije objavljivanja i on je bio moja prva kritika struke i romanom je bio oduševljen, što me posebno ohrabrilo jer je to bio moj prvi ljubavni roman, prva drama i nije mi bilo ugodno pisati ga.

Što trenutno radite i što biste još voljeli objaviti?

Trenutno sam na praznicima. Škola počinje 9. rujna, a s tim i moje pisanje. U planu je scenarij za strip prvog nastavka Velike tajne Pona, završetak lisabonskog romana, a potom izdavanje onog što je već napisano; slikovnice o medi i pčeli i romana kojem se sada uopće ne mogu sjetiti imena, ali je napisan (smijeh).

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva