/Kreće korizmena turneja Ansambla LADO ‘Gospin plač’

Kreće korizmena turneja Ansambla LADO ‘Gospin plač’

KAnsambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO 10. travnja započinje korizmenu turneju pod nazivom Gospin plač. Riječ je o lirsko-epskim pasionskim napjevima koji opisuju Kristovu muku i smrt kroz potresni izraz Majke Marije.

Uz zagrebački koncert, koji će se tradicionalno održati u sklopu manifestacije Pasionska baština, Ansambl LADO nastupit će i u Mariji Bistrici, na Trsatu, u Slavonskom Brodu i Garčinu.

LADO će izvesti tematske napjeve Gospina plača iz raznih krajeva Hrvatske spjevanih u nekoliko tekstualnih varijanti koje su obradili Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Krunoslav Šokac, Vid Balog, Ivica Ivanković i Marko Markovina. Ansamblom će dirigirati maestro Bojan Pogrmilović.

„Veliko bogatstvo hrvatskoga pučkog pjevanja, posebice ono vezano uz korizmu i Božić, ispunjava me ponosom i s velikom radošću prilazim tim programima. S velikim zadovoljstvom mogu istaknuti da me praksa održavanja sakralnih koncerata koja je započela devedesetih godina tijekom mog prvog mandata u Ladu dočekala u punom zamahu i danas, kada sam ponovno na mjestu glazbenog voditelja“, rekao je Pogrmilović.

Program Gospin plač nagrađen je 2014. godine na Varaždinskim baroknim večerima prestižnom Nagradom Ivan Lukačić za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine.

Valja spomenuti kako će ovoga mjeseca LADO čak dva puta gostovati u Rijeci. Nakon korizmenog koncerta koji će se održati na Trsatu 12. travnja, već 18. travnja umjetnici Lada otvaraju izložbu fotografija LADO / RELJEFI / TRAGOVI u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja koja će biti otvorena do 8. svibnja. Izložbom fotografija koja će tijekom ove i sljedeće godine proputovati velik dio zemlje, LADO je započeo obilježavanje 70. obljetnice svoga umjetničkog djelovanja.

Raspored nastupa:

Marija Bistrica – Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – 10.4.2019. 19.30

Rijeka – svetište Majke Božje Trsatske – 12.4.2019. 19.30

Zagreb – Župa sv. Blaža – 13.4.2019. 20.00

Slavonski Brod – crkva Presvetog Trojstva – 14.4.2019. 19.30

Garčin – crkva sv. Mateja Apostola i Evanđeliste – 16.4.2019. 19.00

Tradicija duga 70 godina

­­­ Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl. Osnovan je 1949. godine i već sedamdeset godina istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i  prikazujena sceni najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200  kompleta) pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Ove godine Ansambl LADO obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja pa će 2019. biti obilježena nizom aktivnosti. Uz pripremanje novog programa posvećenog plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine pod nazivom Neka sjaji sunce svima, LADO organizira i izložbu umjetničkih fotografija LADO / RELJEFI / TRAGOVI s kojom će posjetiti mnoge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu.

U obljetničkoj godiniplanira se i snimanje dokumentarnog filma o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s renomiranim redateljem Nebojšom Slijepčevićem. Ansambl će održati i svoje tradicionalne korizmene i božićne koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje, svečane rođendanske koncerte u studenome, a uz to se posvetiti i održavanju edukativnih radionica i predavanja.

mšm

Foto: Lado