/Kultna “Plesna haljina žutog maslačka” premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Kultna “Plesna haljina žutog maslačka” premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Zagrebačko kazalište lutaka postavilo je još jedan rado čitan naslov u vrtićima, školama i obiteljima, a to je Plesna haljina žutog maslačka Sunčane Škrinjarić čija će se premijera održati u petak, 22. studenog u 19 sati. Priča je to o neuglednome maslačku koji bi želio sudjelovati na velikom cvjetnom balu, što će i uspjeti zahvaljujući pomoći jednog starog, omraženog pauka.

Polazište za ovu suvremenu, lutkarsku verziju bilo je pitanje kakav je to bal u današnjem svijetu na koji se može doći samo u raskošnom ruhu i odgovor smo pronašli u pjevačkim natjecanjima, koja već godinama zauzimaju velik dio medijskog prostora te utječu na način na koji djeca doživljavaju svoj talent i mjere svoj uspjeh. Ako sudjeluješ na takvom natjecanju, manje je važno kako pjevaš, a mnogo je važnije kako izgledaš i nastupaš. I, što je najvažnije i najtoksičnije: na pobjedničkom tronu ima mjesta samo za jednoga.

Ovaj lutkarski Maslačak napušta svoje prijatelje s kojima je do tada iz ljubavi svirao na ulici te odlazi u svijet pjevačkog nadmetanja. Od skromnog, mladog i naivnog maslačka, Pauk i Bubamara doista će napraviti zvijezdu, ali hoće li mu to donijeti sreću? I izvorna priča, i ova adaptacija, podsjećaju nas na površnost svjetovnih mjerila ljudske vrijednosti i na vječnu istinu da je najvažnije pronaći vlastiti put, kao i na to da svoju vrijednost i darovitost ne trebamo dokazivati time što ćemo poraziti druge, nego tako što ćemo naučiti s njima zajedno svirati u slozi i prijateljstvu, a ne kompetitivnosti i častohleplju.

Predstavu je režirao Leo Katunarić, a dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš. Autorica lutaka, scenografije i kostima je vrhunska hrvatska autorica Vesna Balabanić. Skladatelj je Mario Mirković, autor animacija David Peroš Bonnot, a koreografkinja Ilona Cvitić Kanceljak dok je svjetlo oblikovao Vilim Sever.

U predstavi glume Adam Skendžić kao Maslačak, Katarina Perica Kirin kao Bubamara, Anđelko Petric kao Pauk te Matilda Sorić, Željko Šestić, Ivan Bošnjak, Marina Kostelac, Siniša Miletić i Marta Bolfan Ugljen.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu, 23. studenog u 11 i 18 sati te u nedjelju, 24. studenog u 11 sati. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak, 21. studenog u 18 sati.

mšm

Foto: Ines Novković