/Legendarni Čedo Antolić koncertom slavi 50 godina rada: Zdravlje me napušta, ali volja ne!

Legendarni Čedo Antolić koncertom slavi 50 godina rada: Zdravlje me napušta, ali volja ne!

Slavljenički koncert Čede Antolića povodom 50 godina u duhovnoj glazbi održat će se 28. veljače u crkvi Kraljice sv. Krunice na Željezničkoj koloniji na Borongaju s početkom u 20 sati. Uz ovu legendu duhovne glazbe, nastupit će zbor Hrid i gosti solisti – Željka Marinović, Breza Paić, Matija Antolić, Franka Matić i Emilio Kutleša Kefa. Čedo nam je otkrio kako se osjeća pred sam koncert i na što je u karijeri najviše ponosan.

Koncert je to kojim će se s dragim prijateljima, glazbenicima i pjevačima, obilježiti 50 godina stvaralaštva Čede Antolića, izuzetnog umjetnika koji je svih ovih godina nesvakidašnjim zanosom i inspiracijom stvarao, kreirao i utirao na koncu jedan antologijski i potpuno nadahnuti put, koji još traje.

„Godine 1969. krenuo sam na Fratrovac u vjeronaučnu zajednicu, s gitarom u ruci, i tu je počeo moj duhovno glazbeni put koji još traje. Toliko godina, svake nedjelje sveta misa i još mnogo toga, stoga se osjećam ispunjen i sretan“, rekao nam je Čedo.

Stvarao je na Fratrovcu, u Crkvi Majke Božje Lurdske te u Petrovoj gdje je pet godina vodio zbor kod župnika Stepinca.

„U župi Kraljice sv. Krunice još uvijek živim i duhovno i glazbeno, a sa mnom i Zbor Hrid, pri Dominikanskom samostanu u Kontakovoj. Upravo ćemo tamo koncertom 28. veljače obilježiti moj životni put. Hvala Bogu na mojoj obitelji i prijateljima s kojima ću podijeliti ovo slavlje“, istaknuo je Čedo.

S radošću sve poziva da se zajedno podruže na koncertu, koji svjedoči tome da ga stvaralaštvo još uvijek vodi u životu, iako je narušena zdravlja.

„Prvo je misa pa koncert uz drage goste, skromno i ispunjeno i sve to nadići će što me zdravlje napušta, ali volja ne. Dobro došli, veselim vam se neopisivo. Nažalost, neće biti prijatelja s kojima sam dijelio sve lijepo Gospodnje. Mnogo ih je, ali pater Zvonko mi posebno nedostaje, iako ucrtan u srce i dušu živi. Pater Anto Bobaš će pak, iako je u Hamburgu, biti s nama“.

Ovim se riječima Čedo prisjetio svojih dragih prijatelja i suradnika te je za kraj poručio:

„Za mene je i dalje najveća sreća i ponos svirati na nedjeljnim misama, što sam i činio gotovo cijeli život. Uz to, tu su i četiri osvojena Porina za duhovnu glazbu, kao i ukupno 10 albuma koja sam objavio tijekom 50 godina rada u duhovnoj glazbi“.

Plakat za slavljenički koncert

Podsjetimo, Čedo Antolić je jedan od naših najpoznatijih kantautora duhovne glazbe. Ovaj pjesnik, skladatelj i tekstopisac, pjevač i slikar ostavio je nemjerljiv trag na duhovnoj sceni u Hrvatskoj te svojim pjesmama dirnuo srca mnogih vjernika. Nemoguće je pobrojati sve pjesme koje je napisao, kao i nagrade koje je primio za svoj rad.

Uz četiri Porina i brojne nastupe na festivalima, uvijek ističe kako mi je najdraže slaviti nedjeljnu misu sa zborom Hrid i surađivati sa sinom Matijom, također vrsnim glazbenikom. Unatoč teškoj bolesti, Čedo i dalje u 68. godini neumorno stvara i pjeva Gospodinu.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Mario Kociper