/‘LJUBAV BEZ GRANICA’ Klepetan se vratio Malenoj 19. godinu za redom

‘LJUBAV BEZ GRANICA’ Klepetan se vratio Malenoj 19. godinu za redom

Nastavlja se ljubav najpoznatijeg hrvatskog krilatog para. Klepetan se 19. godinu vratio svojoj Malenoj. 

Malena je roda slomljenoga krila koju je u Brodskom Varošu kod Slavonskoga Broda pronašao Stjepan Vokić i već se više od 20 godina brine za nju jer ona ne može letjeti. Prije 19 godina u priču se uključio Klepetan, kojemu Malena, unatoč tomu što s njime ne dijeli putovanja, sasvim odgovara. 

Iako je Malena imala partnera prije Klepetana, nakon što je on vjerojatno uginuo, 2002. u priču se uključio Klepetan kojeg je Malena, kako kaže Vokić, bez problema prihvatila.

Svake se godine, gotovo u isto vrijeme, zaljubljeni rodan vraća upravo njoj, nakon što je i ove godine prošao 14 tisuća kilometara dug put.

“Neka dojde i opet ćemo nastaviti dalje, oni neka rade svoje, a ja ću pomoć koliko budem mogao”, kaže Stjepan Vokić.

Podsjetimo, u proljeće 2019. godine su svi, uključujući i Stjepana, mislili da je Klepetan uginuo, ali on se godinu dana kasnije vratio. “Meni je bilo to jako šokantno, 2019. je došao 18. ožujka, kada je bilo prehladno za njih, jaja su im se doslovno smrzavala pa je on 18. travnja otišao. Ja sam tada mislio da je otišao kako bi uginuo, nije se vraćao cijelu godinu. To je jedino na što sam mogao sumnjati, međutim sad je ponovno došao”, kazao je Vokić tada, prenosi Blic.

“Zanimljivo je da se u novije vrijeme povećava broj gnijezda u Slavonskom Brodu. Tu donekle pomaže i Malena jer hranjenje i dohranjivanje roda, izgleda koriste i druge rode, ne samo Malena”, smatra stručna savjetnica u Javnoj ustanovi Natura Slavonica Vesna Andrić

Do danas Klepetan i Malena su na svijet donijeli 66 malih ptića, a priča o ovom ljubavnom paru iz Brodskog Varoša obišla je sve svjetske medije.

Podsjetimo i na predstavu “Malena i Klepetan” inspiriranu ljubavnom pričom naših dviju najpoznatijih roda, spisateljice i dramske umjetnice Mirjane Pičuljan Štrige. Ona je napisala tekst “Malena i Klepetan – ljubav na prvi klepet” za predstavu koja je svoju praizvedbu u režiji Želimira Mesarića doživjela u Gradskom kazalištu Žar ptica 2018. godine.

Barbara Kraš Kedmenec/Bjonda Lučić

Foto: Screenshot/YouTube