/‘MARATONSKI KONCERT U KNINU’ Jedan od najtoplijih gradova u Hrvatskoj paklenim vrućinama prkosi – glazbom

‘MARATONSKI KONCERT U KNINU’ Jedan od najtoplijih gradova u Hrvatskoj paklenim vrućinama prkosi – glazbom

Hrvatska je na udaru toplinskog vala. Počela je prava ljetna žega. U Kninu se živa opet popela iznad 30 stupnjeva, zbog čega su ulice Zvonimirova grad bile puste.

U Kninu vrućini prkose – rock and roll-om, i to neprekidno još od 16 sati, doba dana kada temperatura u pravilu doseže najviše vrijednosti, HRT.

Unatoč paklenim vrućinama, maratonski koncert na središnjem kninskom trgu organiziran je u povodu Svjetskog dana glazbe, 21. lipnja, kada i kalendarski počinje ljeto.

Jučerašnjih 33,7 ipak nije kninski lipanjski rekord. Naime, 29. lipnja 2006. izmjereno je gotovo 40 cezijevih stupnjeva! Točnije, 39,9. Meteorolozi upozoravaju: toplinski val u Hrvatskoj tek se zahuktava, pa će tako zbog dodatnog zagrijavanja sredinom tjedna i na kninskom području biti velika opasnost za zdravlje.

Ljetni će vremenski uvjeti, predviđaju meteorolozi, vladati do kraja ovoga mjeseca.

Smješten u kotlini, pod masivom Dinare i kanjonom Krke povezan s morem, Knin je uvijek među najtoplijim gradovima u Hrvatskoj. No Kninjanima su za utjehu svježe noći uz često upola niže temperature od dnevnih. Ako ništa drugo, za dobar san.

Sunce prži i danas u Kninu, usijani asfalt izbjegavaju – svi. Ipak, većina se stanovnika Zvonimirova grada rashlađuje kod kuće.

Naviknuli su se, kažu, nositi sa žarkim suncem. Ne iznenađuje ih što im je grad često temperaturni rekorder.

“Zbog toga što je u kotlini i zbog toga što se sav zrak zbije, nema kuda otići i onda ljeti skapavamo, rekao je Goran Keranović,” iz Knina. Penjat će se živa u Zvonimirovm gradu i iznad 30 i idućih dana, a ljeto je tek počelo!

bl

Foto: Screenshot HRT