/Mlada poduzetnica uspješno spaja kulturu i biznis: Htjela sam raditi stvari na svoj način!

Mlada poduzetnica uspješno spaja kulturu i biznis: Htjela sam raditi stvari na svoj način!

Klara Šimunović u životu je prvo počela s politologijom, a nakon toga završila je u kreativnoj industriji radeći u marketingu, oglašavanju, na različitim događajima, PR-u, kao copywriter, a onda je shvatila da korporacije nisu za nju. Kao osoba uvijek puna ideja, vidjela je da u korporativnom okruženju njene ideje ne postižu dovoljnu vidljivost u moru standardiziranih poruka.

“Imala sam osjećaj da sam naučila sve u smislu praktičnog rada, od evenata do PR-a, zatvorila sam krug i vidjela sam da za mene nema tu prostora za napredak u smislu novih znanja. Smetali su me poslovni procesi koji ne vode računa o tome da svi budu zadovoljni, nego se baziraju na tome da ja dobijem ono što tražim, a zapravo način na koji se to dogodi nije važan. Osjećala sam se kao da tom sustavu ne pripadam. Htjela sam raditi stvari na svoj način jer sam osjećala zbog sebe potrebu da to napravim, ali i jer sam vidjela potrebu za time na tržištu”, govori Klara za Mimladi.hr.

Specijalizirala se za umjetničke intervencije u biznisu, a o odnosu biznisa i kulture danas ima puno toga za reći. Sve je počelo s idejama koje su joj dolazile, a bile su povezane s kulturom te je shvatila da je biznis ono najbolje uzeo iz kulture pa tako imamo reklame koje sadrže poruke koje dolaze iz kulture.

No objašnjava kako kultura nije ništa uzela iz biznisa, taj svijet je dosta neuređen, dosta je ležeran i slobodnjački, ali ima puno potencijala za napredak u smislu konstruktivnih organizacijskih mehanizama.

“Tijekom 2017. godine započela sam dvogodišnje obrazovanje za rad s mladima u kulturi u Novom Sadu i Anconi i kroz Erazmus + se specijalizirala za medijatora u umjetničkim intervencijama u biznisu. To je spoj mog postojećeg iskustva i interesa usmjerenog k tome da umjetnici dobiju prepoznatljivost i plaću za svoj rad, a korporacije dobiju priliku da nadiđu deklarativne umjetničke suradnje u rješavanju poslovnih izazova. Ono što pokušavam jest kroz procesno orijentiran rad uz pomoć umjetnika i njihovih intervencija riješiti neki poslovni problem, ne mora biti marketinški, može biti bilo koji drugi problem. Ali doista kultura ima odgovor na sve jer ona i proizlazi kao reakcija na nešto što nas uznemirava. Shvatila sam da se moram maknuti iz sustava da bih uživala u tome što radim i krajem 2017. sam otvorila svoj paušalni obrt- Linea BOLD”, kaže Klara.

Klara je najviše suradnji imala izvan Hrvatske, a ponajviše je surađivala s kolegama iz Srbije te je svjesna da kod nas ono što ona radi nije toliko prepoznato, a i sama priznaje kako često ima osjećaj da sama mora mijenjati cijelu industriju s obzirom na to da je jedina specijalizirana agencija na tržištu.

Jedan od dosadašnjih projekata koji je radila je Eco Throne– društveno inovacijski projekt koji se bavi rješavanjem plastičnog otpada, radi se o samokompostirajućem toaletu koji ide na Jadranske plaže gdje nema infrastrukture, a smeće dolazi iz mora. Postavili smo toalet i svlačionicu koju slučajni prolaznik može koristiti samo ako ubaci plastiku u za to predviđenu posudu i tada mu se otvaraju vrata, i doslovno, ali i u prenesenom značenju, samo nužda mijenja navike korisnika. Osim toga, jedan od projekata je i Grijalica, gdje je Klara uz još 4 prijateljice u četiri nezavisne galerije tijekom 18 dana adventa okupila preko 40 umjetnika i obrtnika, rukotvoraca, a i same su se iznenadile podrškom koja je uslijedila tijekom razvikanog Adventa s kućicama.

Ono što Klara posebno naglašava jest to što se okrenula mladima:

“U zemlji gdje se ne vjeruje u sustav treba dati priliku mladima, shvatila sam da u Hrvatskoj stasaju neke nove generacije, mladi koji mogu puno mene naučiti ali i ja njima dati, takvi ljudi su mi vratili vjeru u život i drže me tu i čine me snažnom, ako oni imaju nade u njih treba ulagati.”

A kako bi i ona pomogla mladima, osim svega navedenoga čime se bavi, Klara je već bila mentorica mladim ljudima, piše i poslovne planove za samozapošljavanje gdje mladima izlazi u susret kako bi realizirali svoje ideje.

mšm/mimladi

Foto: Mimladi.hr