/Mladi hrvatski pijanist među najboljima na svijetu

Mladi hrvatski pijanist među najboljima na svijetu

Višestruko nagrađivani hrvatski pijanist Aljoša Jurinić plasirao se u finale još jednog prestižnog natjecanja – The Leeds International Piano Competition u Engleskoj. Finalne koncerte prenosit će uživo BBC Radio 3, a moći će se pratiti i putem streama.

Međunarodno pijanističko natjecanje u Leedsu, još do 1963. godine, okuplja najbolje mlade svjetske pijaniste, a ove godine se na natjecanje prijavilo 24 natjecatelja iz 16 zemalja.

Nakon dva kruga natjecanja i polufinala u finale su se plasirali Anna Geniushene (27) iz Rusije, Mario Häring (28) iz Njemačke, Aljoša Jurinić (29) iz Hrvatske, Eric Lu (20) iz SAD-a i Xinyuan Wang (23) iz Kine, piše HRT.

U finalu koje će se održati 14. i 15. rujna će svaki od pet finalista izvesti odabrani klavirski koncert uz The Hallé Orchestra (Manchesterski simfonijski orkestar) pod ravnanjem britanskog dirigenta Edwarda Gardnera.

Prvog dana finala na rasporedu su Aljoša Jurinić koje će izvesti Mozartov Koncert za klavir i orkestar u c-molu, K491; Anna Geniushene s Prokofjevim Trećim koncertom za klavir i orkestar u C-duru, op. 26 i Mario Häring koji će odsvirati Beethovenov Prvi za klavir i orkestar u C-duru, op. 15.

Drugog dana nastupaju Xinyuan Wang sa Schumannovim Koncertom za klavir i orkestar u a-molu, op.54 i Eric Lu s Beethovenovim Četvrtim koncertom za klavir i orkestar u g-molu, op.58. Finalne koncerte prenosit će uživo BBC Radio 3, a moći će se pratiti i putem streama.

I publika bira svog pobjednika, pa tako i vi možete glasati za svog favorita do 15. rujna do 22 sata ovdje.

Dobitnik brojnih nagrada

Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario je 2012. godine pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi.

Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalim triju pijanističkih natjecanja u Italiji (3. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Encore! Shura Cherkassky u Milanu, 4. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Luciano Luciani u Cosenzi te 5. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Massarosi 2014.).

Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012) i Nagrada Ivo Vuljević (2010); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru (2013) i Tribine Darko Lukić (2015). Dobitnik je Godišnje nagrade „Vladimir Nazor” za 2015. godinu.

mšm/hrt