/Na CinEast festivalu u Luksemburgu 11 hrvatskih naslova

Na CinEast festivalu u Luksemburgu 11 hrvatskih naslova

Od 4. do 21. listopada u Luksemburgu će se na 11. izdanju Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast prikazati čak 11 hrvatskih naslova i to u pet programa.

Dugometražni igrani film Teret Ognjena Glavonića, nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Kinorama), nalazi se u konkurenciji 11. izdanja CinEast festivala sa šest drugih naslova. Teret je premijerno prikazan u svibnju u paralelnoj selekciji filmskog festivala u Cannesu ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’), a Leon Lučev – koji u filmu nosi glavnu ulogu – proglašen je najboljim glumcem na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

U sekciji Cinéscope prikazuju se četiri hrvatska dugometražna igrana filma: Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, Dišući u mramor redateljice Giedrė Beinoriūtė nastao u litavsko-latvijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducenti su Matija Radeljak, Aning Film te Augustin Koprić, Udruga Avis Rara Studio), Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića, nastao u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Produkcija Živa) te Ivan redatelja Janeza Burgera slovensko-hrvatske koprodukcije (hrvatski producent je Borisom T. Matić, Propeler Film). Potonji je slovenski kandidat za Oscara, dok je Muškarci ne plaču trenutno u utrci za ‘europskog Oscara’ kojeg dodjeljuje Europska filmska akademija.

U program Cinédocs uvrštena su tri dokumentarna filma nastala u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji. Riječ je o dokumentarnim filmovima Srbenka Nebojše Slijepčevića,Playing Men autora Matjaža Ivanišina koji je nastao u hrvatsko-slovenskoj koprodukciji (hrvatski koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart) te češko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Hulahop) U slučaju rata redatelja Jana Geberta.

U sekciji nazvanoj Maraton kratkometražnih igranih filmova prikazuje se djelo Leona Lučeva Malo se sjećam tog dana, koji je premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, a istovremeno, glumac i redatelj Leon Lučev nalazi se ‘u fokusu’ ovogodišnjeg CinEasta. U istoj sekciji prikazuje se i Marica redateljice Judite Gamulin. Kratkometražni animirani film Igora Grubića Kako se kalio čelik prikazat će se u sklopu sekcije Maraton animiranih filmova.

CineEast se održava od 2008. svakog listopada na nekoliko lokacija diljem Velikog Vojvodstva Luksemburg. Na ovogodišnjem, 11. izdanju koje će trajati 18 dana, bit će prikazano više od 60 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmovima iz 20 zemalja srednje i istočne Europe. Nagrade na festivalu dodjeljuje međunarodni žiri, žiri sačinjen od novinara te publika. Jedan od članova međunarodnog žirija je i hrvatski redatelj, producent i organizator Avvantura Film Festivala, Sergej Stanojkovski.

Više detalja o festivalu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici.

mšm/havc