/Svi sveti i Dušni dan: Jesmo li spremni razmišljati o smrti?

Svi sveti i Dušni dan: Jesmo li spremni razmišljati o smrti?

Crkva nas po liturgijskom slavlju svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana na poseban način poziva na promišljanje o Božjemu naumu sa svima nama, a to je naše spasenje i posvećenje. Donosimo promišljanje patera Ivana Dominika Iličića o ovim blagdanima, suočavanju sa smrću i ponovnom susretu s Bogom.

Bog nas je bez nas stvorio, ali nas bez nas neće spasiti i posvetiti. Dopustimo mu da to čini kako bismo jednom bili što je više moguće spremni za još dublji susret s Njime koji se događa nakon granica ovozemaljske smrti.

Smrt nije tragedija za ljude koji su pomireni s Bogom i ljudima. Nije tragedija ni kada naše voljene osobe pođu s ovoga svijeta prije nas, ako su one na to pripravne i ako smo s njima pomireni. Tragedija je što češto puta ni mi sami nismo spremni, niti razmišljati o tim stvarima i što naši bližnji često puta umiru nedovoljno spremni.

Molimo Gospodina kako bismo bili na to što pripravniji svakim danom sve više. Prikažimo dane koji su pred nama u Božansko milosrđe i prikažimo s pouzdanjem u Njegovu dobrotu sve naše drage pokojne.

Neka se Gospodin smiluje kako njihovim, tako i našim propustima i nespremnostima i podari nam svoje vječno blaženstvo koje u predokusu počinje već ovdje na zemlji, prenosi Riječka nadbiskupija.

pater Ivan Dominik Iličić

Foto: Pixabay