/‘Nabucco’ otvara 64. Splitsko ljeto

‘Nabucco’ otvara 64. Splitsko ljeto

Operni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu u subotu,14. srpnja, će na Peristilu premijernom izvedbom Verdijeve opere ‘Nabucco’ pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića otvoriti 64. Splitsko ljeto.

Pred akustičnim Protironom svoje će redateljsko umijeće pokazati mlada splitska redateljica Jelena Bosančić, koja je za ovu priliku obnovila i prilagodila režiju Georgija Para iz 2003. godine te na taj način odala počast svom profesoru i jednom od najznačajnijih hrvatskih redatelja.

Redateljica i dirigent punu će podršku imati u Zboru i Orkestru HNK Split koji s toliko poznavanja i umjetničkog zadovoljstva uvijek iznova prilaze svim Verdijevim partiturama. Uz dobro nam znana domaća imena predvođena nacionalnim prvakom Ivicom Čikešom u ulozi Zaccarije, priznatim i poznatim tenorom Domagojem Dorotićem u ulozi Ismaelea i sjajnom Antonijom Teskerom u ulozi Fenene, ove će godine na Peristilu nastupiti renomirani talijanski solisti već otprije poznati splitskoj pubilici – sopranistica Daniela Schillaci kao Abigaille te bariton Devid Cecconi kao Nabucco.

Od 14.7. do 14.8. posjetitelji će na 64. Splitskom ljetu moći uživati u drami, operi i  baletu, ali i koncertima. Od drama na rasporedu su Orestija, Barufe, Za umrijet od smijeha, Buža, Orfej sluša radio, Smije i suze starega Splita, Dvoje, Mizantrop, Famozna i Da kraj bude lijep.

Obožavatelji opere moći će uživati u Nabuccu, Aidi i Eru s onoga svijeta, a oni koji vole balet mogu pogledati Bernstein pleše, Stabat mater/Faun, 5 do 12 i druge. U sklopu koncertnog dijela Splitskog ljeta nastupit će Hrvatski barokni ansambl, Aljoša Jurinić na klaviru, Petar Čulić na gitari i brojni drugi.

Ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko je istaknuo kako se u europskoj godini baštine Splitsko ljeto vraća svojim korijenima: antici i pučkom kazalištu.

“Drevni Peristil i stare pjacete odavno nisu samo kamene uspomene na minula stoljeća i duhove onih koji su, gradeći ih, ostavljali zalog za budućnost, nego i poprišta sudara svjetova i svjetonazora. Suvremeni svijet neumoljiv je prema našim sjećanjima te demonstrira bešćutnost prema našim emocionalnim sklopovima, ne dajući nam vremena ni prostora za poniranje u sebe, a još manje za bitnu interakciju s Drugim. Stoga je 64. izdanje našega festivala prilika da stanemo i upitamo se: tko smo? odakle dolazimo? kamo idemo?

Neka u srpnju i kolovozu naš grad, sa svim svojim ljepotama baštine zbog koje nam se dive i posjećuju nas u brojevima koje i sami teško podnosimo, postane veliki podsjetnik na našu bit, određenu duhom i plemenitošću stvaranja. Otiđimo i u antičku Salonu i na vis slavne Poljičke republike, odakle će nam se otvoriti drugačija perspektiva na naš suvremeni način življenja, gdje će nam brojni umjetnici osvijetliti druge i drugačije kutove gledanja na našu sadašnjost i poticati na krok u odgovorniju budućnost”, napisao je na stranici Splitskog ljeta.

mšm/splitsko-ljeto.hr