/‘NAGRADA VLADIMIR NAZOR’ Održana je svečanost povodom dodjele najvišeg državnog priznanja na području kulture i umjetnosti, evo tko su dobitnici

‘NAGRADA VLADIMIR NAZOR’ Održana je svečanost povodom dodjele najvišeg državnog priznanja na području kulture i umjetnosti, evo tko su dobitnici

Održana je svečanost povodom dodjele najvišeg državnog priznanja na području kulture i umjetnosti – “Nagrade Vladimir Nazor” za 2020. godinu. Nagrađen je rad najboljih književnika, kazališnih, filmskih i likovnih umjetnika, glazbenika, arhitekata i urbanista.

Pod vedrim nebom “Sunčane strane Prisavlja” dodijeljene su najviše državne nagrade na području kulture, “Vladimir Nazor”, javlja HRT.

Za životno djelo u kategoriji književnosti nagrađena je sveučilišna profesorica Dubravka Oraić Tolić, dok je godišnju nagradu za roman “Vošicki” primio Marko Gregur.

Sretna Meštrović – pijanistica i glazbena pedagoginja – dobila je nagradu za životno djelo, a Valentina Fijačko Kobić nagrađena je za operne i koncertne nastupe u 2020.

U kategoriji filma nagradu za životno djelo dobio je redatelj Branko Ivanda, a godišnju nagradu, i to za film “Tereza 37”, Danilo Šerbedžija.

“Nazora” za životno djelo s područja kazališne umjetnosti dobila je glumica Branka Cvitković, dok je Doris Šarić Kukuljica dobitnica godišnje nagrade za ulogu Elze u drami “Dobro je dok umiremo po redu”.

Za područje likovne i primijenjene umjetnosti priznanje za cjeloživotni rad dobio je Juraj Dobrović, a godišnju nagradu Zlatko Kopljar za izložbe u Varaždinu.

Arhitekt Vinko Uhlik primio je “Nazora” za životno djelo, a godišnju nagradu za arhitekturu i urbanizam odnijeli su Tin Sven FranićVanja Rister Ana Martinčić Vareško.

Domaćini svečanosti su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora “Nagrade Vladimir Nazor” akademik Zvonko Kusić.

bl

Foto: Screenshot HRT