/Nakon četiri žena i Stipe Božića, još jedan Hrvat osvojio Mount Everest!

Nakon četiri žena i Stipe Božića, još jedan Hrvat osvojio Mount Everest!

Mario Celinić uspio je ostvariti svoj san o usponu na Mount Everest (8848 m), najviši vrh svijeta, te tako postao šesti Hrvat, nakon Stipe Božića (1979. i 1989.) te članica Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Everest 2009. Darije i Iris Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek, kojemu je to uspjelo. 

Celinić se razmjerno kasno počeo baviti planinarenjem, ali se aktivno bavi sportom već više od dvadeset godina. Desetak je godina trenirao MMA, a pet godina natjecao se u borilačkim sportovima, od boksa do ultimate fighta. Nakon što se prestao natjecati deset je godina bio sudac i predsjednik europske sudačke MMA lige. Bavi se i ronjenjem, a također je i strastveni jedriličar, izvijestio je Hrvatski planinarski savez.

U planinarenje se zaljubio nakon prvih uspona na Velebit. Slijedili su usponi na Dinaru i druge hrvatske planine, a zatim na Monte Rosu te na druge visoke vrhove Alpa. U veljači 2018. popeo se na Kilimanjaro (5895 m), u lipnju te godine na Mont Blanc (4810 m), a mjesec dana zatim na Elbrus (5642 m), najviši vrh Europe. U veljači 2019. popeo se na Aconcaguu (6960 m), najviši vrh Anda i najvišu točku Južne Amerike. U prosincu 2019. godine uspeo se i na Mount Vinson (4892 m) na Antarktici. U razgovorima prije ekspedicije najavio je da se uskoro planira popeti i na Denali, najviši vrh Sjeverne Amerike, a potom na vrh Puncak Jaya (4884 m) u Indoneziji, najviši vrh Oceanije i Australije, s ciljem da dohvati najviše vrhove svih kontinenata.

U pripremama za uspon na najviši vrh svijeta Celinić se koristio savjetima himalajca Stipe Božića i vođe niza hrvatskih himalajskih ekspedicija Darka Berljaka. Usponu je prethodila višednevna izolacija zbog bolesti Covid-19 koju je prebolio početkom svibnja i opisao 12. svibnja u objavi na osobnoj Facebook stranici. Prema prvoj objavi sa stranice Climbing seven summits na vrh je stigao zajedno s vodičem Tendi Sherpom (Big Tendijem) i Akashijem Negijem.

bkk

Foto: Hrvatski planinarski savez