/‘NEUSTRAŠIVE ŽENE’ Izložba koja donosi 100 ilustracija žena koje su promijenile Hrvatsku stiže u Ivanić-Grad

‘NEUSTRAŠIVE ŽENE’ Izložba koja donosi 100 ilustracija žena koje su promijenile Hrvatsku stiže u Ivanić-Grad

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca i Slavonskog Broda, izložba “Neustrašive žene” nastavlja svoje putovanje i dolazi u Gradsku knjižnicu Ivanić-Grad koja upravo izložbom “Neustrašive žene” obilježava značajnih 145 godina djelovanja knjižnice. Izložba će biti svečano otvorena u srijedu 14. rujna s početkom u 19 sati, a objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice.

Knjižnica Ivanić-Grad osnovana je 1877. godine kao Građanska čitaonica te je bila središnja kulturna ustanova u Ivanić-Gradu, istodobno prateći razvitak središnjih ustanova i udruga 60. i 70. godina 19. stoljeća u Hrvatskoj, a koje se šire iz Zagreba kao narodne čitaonice sa svrhom uzdizanja izobrazbe i prosvjete građana ili kao što kažu njena tadašnja pravila „svrha čitaonice je širiti prosvjetu kroz marljivo čitanje časopisa i inih zabavno poučnih spisa i knjiga“ (Pravila, 1877.).

Među 100 neustrašivih i iznimno značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti na izložbi svoje mjesto je pronašla i jedna od naših najpoznatijih opernih pjevačica – Milka Trnina rođena u malom mjestu Vezišće u Općini Križ nedaleko Ivanić-Grada. Autorica ilustracije s prikazom Milke Trnine je poznata hrvatska ilustratorica Mirela Ivanković Bielen. Milku Trninu nazivali su hrvatskim slavujem, upisana je u hrvatsku povijest kao najveća operna umjetnica svih vremena, a dvije godine prije svoje smrti izjavila je: “Umjetnički život je težak i mučan, svim time, da još jednom na svijet dođem i da mogu birati, ne bi drugo zvanje odabrala.”

Kako je autorica knjige “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” Tatjana Barat zapisala: “Njezin lik našao se i na poštanskoj marki, a ako vas put nanese do Plitvičkih jezera, dobro osluhnite glazbu slapova, jer jedan od njih nosi Milkino ime.”

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” bit će svečano otvorena u srijedu 14. rujna s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Za vrijeme trajanja izložbe poznata hrvatska ilustratorica Željka Mezić održat će likovnu radionicu za djecu u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad. O terminu održavanja radionice Knjižnica će naknadno objaviti informacije na svojim mrežnim stranicama.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Više možete saznati na Facebook stranici projekta.

Izložba je svoje putovanje započela 8. ožujka 2022. u Gradskom muzeju Jastrebarsko, 11. travnja bila je predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno, 4. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška, 20. svibnja u Muzeju grada Pakraca, 1. srpnja u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, a 14. rujna izložba se otvara u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad nakon čega će biti predstavljena u Gradskom muzeju Virovitica tijekom listopada, Muzeju Croata insulanus Grada Preloga tijekom studenoga, Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić u Galeriji Razvid tijekom prosinca te od kraja prosinca 2022. godine pa sve do polovice siječnja u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac – Knjižnica za mlade.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad ostaje otvorena do 26. rujna 2022. nakon čega putuje u Gradski muzej Virovitica.

mšm/Sonja Švec Španjol

Foto: promo