/NIKAD VIŠE S HAVC-OM? Autori ‘Generala’ moraju opravdati trošak veći od milijun kuna

NIKAD VIŠE S HAVC-OM? Autori ‘Generala’ moraju opravdati trošak veći od milijun kuna

Za glumca Gorana Višnjića, redatelja Antuna Vrdoljaka i producenta Andriju Vrdoljaka, producente filma i serije “General” taj bi projekt mogao biti posljednji u karijeri koji su radili s HAVC-om. Naime, financijski izvještaj koji su podnijeli HAVC-u nije zadovoljio, a novi, popravljeni nikako da stigne.

“Tvrtka Kiklop film ima još tjedan dana vremena dostaviti novi, precizan i detaljan financijski izvještaj o filmu”, potvrdio je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, o odnosu u kojem se nalaze producenti “Generala” i HAVC.

“Nakon prošlogodišnje Pule, u predviđenom roku od 90 dana, Kiklop film se javio sa zahtjevom da im se isplati posljednja tranša sredstava koju je HAVC odobrio za snimanje filma ‘General'”,  ispričao je Marcich.

To je, inače, uobičajeni način financiranja filmova u HAVC-u. Nakon što se odobri projekt, a HAVC je za “Generala” odobrio 4,2 milijuna kuna, producentima se novac isplaćuje u nekoliko navrata. Prvo se isplaćuje 10 posto pa producenti skupljaju ostatak novca koji im je potreban prema prijavljenom budžetu, a kad to skupe, javljaju se HAVC-u da nastavi s isplatom ostalog iznosa. HAVC isplaćuje novac u nekoliko rata, a zadnja, u iznosu od pet posto odobrenih sredstava, isplaćuje se nakon prikazivanja filma na Festivalu u Puli.

HRT je film i seriju financirao s 9,6 milijuna kuna, a MORH ne želi otkriti koliko iznosi trošak njihova angažmana. Jutarnjem listu su odgovorili da su za potrebe filma u jednom trenutku angažirali 180 vojnika, u nekoliko navrata do 10 tenkova, u tri navrata tri helikoptera te MiG. Svaki sat tenka i helikoptera vrijedi i po nekoliko desetaka tisuća kuna, ali taj iznos troškova ostaje nepoznat.

Prije prikazivanja svaki film mora proći kroz kolaudaciju, postupak provjere snimljenog materijala da bi se pojavio na festivalu. Kolaudaciju radi umjetničko vijeće koje je i odobrilo scenarij u HAVC-u, a u ovom slučaju to su bili redatelj Dalibor Matanić i Dean Šoša. Pritom se ne provjerava i ne procjenjuju umjetnički doseg snimljenog materijala, nego samo odgovara li snimljeni film predlošku na temelju kojega je HAVC odobrio sredstava. To znači da film može biti sadržajno i umjetnički katastrofalan, ali ako je riječ o onome što je odobreno, HAVC je obavezan odobriti film i nakon Pule isplatiti posljednjih pet posto, piše Jutarnji.

mšm/Boris Vlašić/Jutarnji

Foto: Screenshot/Youtube