/‘NOVOST IZ ZAGREBAČKOG BOTANIČKOG VRTA’ Uvode se ulaznice, evo koliko će koštati

‘NOVOST IZ ZAGREBAČKOG BOTANIČKOG VRTA’ Uvode se ulaznice, evo koliko će koštati

Često se može čuti kako su botanički vrtovi zapravo muzeji na otvorenom, a u njima postoje određena pravila ponašanja koja štite njihove zbirke i čuvaju nasade. Osnova svakog botaničkog vrta je dokumentirana zbirka živih biljaka, što znači da je svaka biljka označena točnim stručnim nazivom na latinskom jeziku te da posjeduje informacije gdje je skupljena sjemenka iz koje je biljka uzgojena.

Do sada smo potpuno besplatno mogli prošetati Botaničkim vrtom u Zagrebu, ali niz nemilih situacija protekle godine doveli su do mnogobrojnih problema. Tako se od ove godine uvode neke promjene u radu Vrta u Zagrebu.

Nemili događaji koji su nas zadesili u 2020. godini, prije svega pandemija i potresi usporili su planove i započete radove revitalizacije vrta te su ujedno stvorili i financijske poteškoće, stoga je to jedan od glavnih razloga zbog kojih se ove godine odlučila uvesti naplata ulaznica u Botanički vrt.

Redovita ulaznica stajat će 10 kuna, a ulaznica za učenike, studente i umirovljenike samo pet kuna. Uz to, postoji mogućnost sezonske ulaznice od 150 do 300 kn za sve one koji redovito dolaze u Botanički vrt.

” Cijena ulaznica daleko je manja od cijene ulaznica u botaničkim vrtovima susjednih zemalja. Nadamo se da ćemo prikupljenom zaradom koncem godine moći popraviti krovište i terasu gospodarske zgrade koja prokišnjava ili pak zamijeniti dotrajale elektroinstalacije u staklenicima”, stoji na stranicama botaničkog vrta u Zagrebu.

Botanički vrt svoja vrata otvara u ožujku i te planira (ovisno o epidemiološkoj situaciji), biti otvoren do kasne jeseni. Sve detalje oko uvođenja naplate ulaza u Vrt možete pročitati ovdje.

Bjonda Lučić

Foto: Unsplash