/Obilježavanje obljetnice smrti Miroslava Krleže

Obilježavanje obljetnice smrti Miroslava Krleže

Program ‘Krleža 2018.’ održat će se u subotu, 29. prosinca (na dan Krležine smrti) u Centru Miroslav Krleža u Zagrebu. Istaknuti umjetnici i teoretičari rekapitulirat će Krležinu 2018. godinu u Hrvatskoj i svijetu. U okviru programa građenog udjelom glumačkog umijeća, glazbe i filma sjećamo se velikana hrvatske umjetnosti koji su nas napustili u 2018. godini – Georgij Paro, Tonko Lonza, Željko Senečić, Ivan Golub, Zlatko Bourek i Josip Vaništ, a pripadali su Krležinom sazviježđu.

Promovirat će se pretisak Krležinih “Pjesama 1. i 2.” i “Hrvatske rapsodije” te knjige Ivana Glišića i Daniela Radočaja “Krleža i Veliki rat ili Kako smo pojeli Krležu od marcipana”. U programu sudjeluju: Tonko Maroević, Suzana Marjanić, Luko Paljetak, Matko Sršen, Perica Martinović, Ljiljana Bogojević, Matija Prskalo, Sara Stanić, Ana Vučak Veljača, Dubravka Lelas, Paola Slavica, Ana Marija Žužul, Zlatko Sviben, Branko Brezovec, Andrej Kopčak, Filip Sertić, Neven Šverko, Mario Igrec i Goran Matović, autor događanja.

Zaklada Adris ove je godine na području stvaralaštva dodijelila umjetničkoj organizaciji Teatar poezije sredstva za razvoj multimedijske platforme Krleža.hr. Naravno, to je tek prvi korak u realizaciji projekta iza koga stoje Teatar poezije i Hamper studio.

Autor događaja Goran Matović osvrnuo se na sam projekt:

“U želji da nastavimo započeti projekt približavanja našem velikom piscu otvorili smo Centar Miroslav Krleža kao okvir za djelovanje dok se ne stvore uvjeti za realizaciju Krležinog virtualnog centra, a potom i Centra dostojnog pisca Krležina formata. Iz nemogućnosti da redovitim načinima realiziramo ideju ovog kapitalnog projekta hrvatske kulture odlučili smo se okupiti u privatnu inicijativu te preko čiste ideje napraviti korak prema Centru Miroslav Krleža.

Brojni umjetnici zdušno su podržali ideju novog živog dinamičnog Centra u kojem će se razvijati i susretati ideje vezane za Projekt Krleža. Formiran je Savjet Centra Krleža. Naša želja je da se Krleža još snažnije pozicionira u korpus hrvatske kulture, da se Zagreb preko Centra Miroslav Krleža afirmira kao grad velikog pisca i novo kulturno središte Europe.

Ideja pokretanja portala izrasla je iz Festivala Miroslav Krleža koji već sedmu godinu organizira umjetnička organizacija Teatar poezije (nositelj ovog projekta) na Krležinom Gvozdu 23 gdje se nalazi Vila Rein u kojoj je Krleža živio od 1952. do 1981. godine. Teatar poezije od svoga osnutka 2009. ustrajno afirmira hrvatsku i svjetsku književnost kroz multimedijalna scenska događanja nastojeći autorski povezati umjetnike različitih poetika i ostvariti značajne prodore prema svim generacijama publike.

Veliki odjek Festivala i njegovi raznoliki programi podloga su za razvoj platforme Krleža.hr.“, zaključio je Goran Matović.

mšm

Foto: FB (Teatar poezije)