/Obuljen svečano otvara ‘Dane europske baštine 2018.’

Obuljen svečano otvara ‘Dane europske baštine 2018.’

Ovogodišnju manifestaciju ‘Dani europske baštine 2018. godine’ svečano će otvoriti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izložbom ‘U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nikoli Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću, Miljenku Mojašu i Vidoslavu Barcu’ u četvrtak, 20. rujna u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Ponosni na bogatstva i raznolikosti naše kulturne baštine, fokus izložbe usmjerili smo na umjetnost stvaranja i dijeljenja te predstavljamo najznačajnije konzervatorske fotografije druge polovine 20. stoljeća. Autori, koji su u službi zaštite proveli cijeli radni vijek, u nasljeđe su nam ostavili nekoliko stotina tisuća fotografija kojima je dokumentirana baština diljem Hrvatske – od urbanih povijesnih cjelina, pojedinačnih tradicijskih građevina i predmeta, običaja i tradicija, umjetničkih predmeta, krajolika, arheoloških nalazišta do detaljnih konzervatorsko-restauratorskih procesa.

U 2018. godini u kojoj u cijeloj Europi obilježavamo Europsku godinu kulturne baštine svojim bogatim programom priključili su se i Dani europske baštine 2018., a zajedničkom temom ‘Umjetnost dijeljenja’ približit ćemo našu kulturnu baštinu svim zainteresiranima te privući novu mladu publiku.

Obilježavanje „Dana europske baštine“ inicijativa je Vijeća Europe pokrenuta 1985. godine, koja se u Hrvatskoj od 1999. godine provodi u suradnji s Europskom unijom s idejom širenja kulturnog nasljeđa, znanja i svijesti, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura.

U Republici Hrvatskoj „Dani europske baštine“ kontinuirano se obilježavaju od 1995. godine kada je posavsko selo Krapje proglašeno selom graditeljske baštine.

mšm/min-kulture.hr