/‘OD OŽUJKA’ Vlada odlučila dodijeliti izravne potpore djelatnicima u kulturi

‘OD OŽUJKA’ Vlada odlučila dodijeliti izravne potpore djelatnicima u kulturi

Vlada je u ponedjeljak odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.

Potpore će se distribuirati kroz krizni fond za potporu likvidnosti kulturnog sektora – samostalnih umjetnika, samozaposlenih i nezavisnih profesionalca u kulturi, piše direktno.hr.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o pomoći djelatnosti koju obilježavaju specifični oblici rada i nije obuhvaćena mjerama HZZ-a te im se pomaže putem posebnog fonda Ministarstva kulture i medija.

“Kroz javni poziv koji smo sad raspisali prikupit ćemo precizne podatke o prihodima samostalnih umjetnika tijekom teške 2020. godine i onda temeljem tih podataka od ožujka nastaviti bilo s mjerama izravnih potpora ili provođenjem ad hoc natječaja, kako bi omogućili njihov rad i u ovim posebnim okolnostima”, rekla je.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova odluka poruka da je kultura važna  i u vrijeme pandemije te potresa.

bkk

Foto: Unsplash