/Oscare dobili ‘Zelena knjiga’, Malek i Colman, svi pričali o duetu Gage i Coopera

Oscare dobili ‘Zelena knjiga’, Malek i Colman, svi pričali o duetu Gage i Coopera

Na 91. dodjeli Oscara, svečanosti koju predstavlja Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) održanoj 25. veljače u Dolby Theatreu u Hollywoodu, bilo je nekoliko iznenađenja. Film “Zelena knjiga: Vodič za život” proglašen je najboljim filmom, Rami Malek i Olivia Colman najboljim glavnim glumcima, a Oscarom za režiju nagrađen je redatelj filma “Roma” Alfonso Cuarón.

Najviše Oscara, ukupno četiri, osvojila je glazbena biografija “Bohemian Rhapsody” i to za glavnu mušku ulogu, montažu, montažu zvuka i zvuk, a s po tri slijede “Zelena knjiga: Vodič za život”, “Roma” i “Black Panther”.

“Zelena knjiga: Vodič za život” proglašen je najboljim filmom, nakon što je osvojio i nagrade za sporednu mušku ulogu (Mahershala Ali) i originalni scenarij.

Film je bio nominiran i za glavnu mušku ulogu (Viggo Mortensen) te za montažu, a u kategoriji najboljega filma konkurirali su mu “Crni član KKKkluba”, “Black Panther”, “Bohemian Rhapsody”, “Roma”, “Miljenica”, “Zvijezda je rođena” i “Čovjek iz sjene”.

Rami Malek, kojemu je ovo bila prva nominacija za Oscara, nagrađen je za ulogu preminuloga pjevača grupe Queen Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rhapsody”, za koju je dosad već osvojio nagradu BAFTA-e, Emmy i Zlatni globus.

Za Oscara za glavnu mušku ulogu bili su nominirani i Bradley Cooper za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, William Dafoe za ulogu Vincenta van Gogha u filmu “At Eternity’s Gate”, Christian Bale za ulogu američkoga potpredsjednika Dicka Cheneya u filmu “Čovjek iz sjene” i Viggo Mortensen za ulogu u filmu “Zelena knjiga: Vodič za život”.

Iako se nagađalo da bi Oscar za najbolju glavnu glumicu mogao pripasti legendarnoj Glenn Close, nagrada je otišla u ruke 45-godišnje engleske glumice. Oliviji Colman Oscara je donijela uloga kraljice Anne u povijesnoj drami “Miljenica” Yorgosa Lanthimosa, za koju je već osvojila nagradu BAFTA-e i Zlatni globus.

Uz Glenn Close za film “The Wife”, u kategoriji najbolje glavne glumice konkurirale su joj Lady Gaga za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, Yalitza Aparicio za ulogu u filmu “Roma” te Melissa McCarthy za film “Can You Ever Forgive Me?”.

Nakon Oscara za fotografiju i najbolji film na stranom jeziku, Alfonso Cuarón za film “Roma” osvojio je i onaj za režiju. Pjesma “Shallow” iz filma “Zvijezda je rođena” Lady Gage i Bradleya Coopera osvojila je Oscara, a svi su pričali o njihovom odličnom i vrlo emotivnom duetu na dodjeli.

Njihov duet možete pogledati ovdje.

Popis pobjednika

Najbolji film:  Zelena knjiga: Vodič za život (Green Book)

Glavna muška uloga: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Glavna ženska uloga: Olivia Colman (Miljenica)

Sporedna muška uloga: Mahershala Ali (Zelena knjiga: Vodič za život)

Sporedna ženska uloga: Regina King (If Beale Street Could Talk)

Režija: Alfonso Cuaron (Roma)

Originalni scenarij: Zelena knjiga: Vodič za život

Adaptirani scenarij: Crni član KKKlana

Film na stranom jeziku: Meksiko – Roma

Fotografija: Roma

Montaža: Bohemian Rhapsody

Scenografija: Black Panther

Kostimografija: Black Panther

Šminka: Čovjek iz sjene

Originalna glazba: Black Panther

Originalna pjesma: “Shallow” (Zvijezda je rođena)

Zvuk: Bohemian Rhapsody

Montaža zvuka: Bohemian Rhapsody

Vizualni efekti: Prvi čovjek

Animirani film: Spider-Man: Novi svijet (Spider-Man – Into the Spider-Verse)

Kratkometražni animirani film: Bao

Dokumentarni film: Free Solo

Kratkometražni dokumentarni film: Period. End of Sentence.

Kratkometražni igrani film: Skin

mšm

Foto: Screenshot