/Ovogodišnja Noć muzeja održat će se online

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se online

Ovogodišnja, 16. po redu Noć muzeja održat će 29. siječnja online i to na temu “Zadaće muzeja u uvjetima kriza”. Za sudjelovanje u manifestaciji prijavio se 171 sudionik, muzejska, baštinska ili obrazovna institucija.

Organizatori kažu kako ih broj prijavljenih sudionika iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima.

“U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom Covida 19, u Hrvatskoj i razornim potresom u Zagrebu, a nedavno u  Petrinji, Sisku i Glini, većina muzejskih i sličnih kulturnih događanja preselila se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, sukladno epidemiološkim mjerama i nakon teških stradanja muzeja u potresu”, podsjeća se u najavi.

Tako će i u digitalnoj Noći muzeja, od 18 do 23 sata, posjetitelji moći  pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr, društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova.

Hrvatska televizija priprema poseban program u kojem će predstaviti najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima.

“Proteklih 15 godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći”, napominju organizatori.

“Uspjehu Noći muzeja svih ovih godina, doprinijele su brojne muzejske, baštinske, znanstvene i obrazovne institucije, kreirajući atraktivne programi, koji su privlačili kako tradicionalnu muzejsku publika tako i novu publiku, koja je dijelom potekla i nastala i na tim programima”, dodaju.

bkk

Foto: Pixabay