/‘PAŠKA ČIPKA ODSAD POD LICENCOM’ Svi koji žele motiv iskoristiti za suvenire, moraju imati odobrenje Grada Paga, postoji jedna iznimka

‘PAŠKA ČIPKA ODSAD POD LICENCOM’ Svi koji žele motiv iskoristiti za suvenire, moraju imati odobrenje Grada Paga, postoji jedna iznimka

Paška čipka više se ne može upotrebljavati bez odobrenja Grada Paga. Svi koji je žele komercijalizirati ili njezine motive iskoristiti za suvenire, odjevne i druge predmete, moraju potpisati ugovor o licenci – jer je Grad Pag pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio pašku čipku, izvještava HRT.

Pogačica koja je u središtu čipke, zupčić koji je na pogačici, ročelica. Mislim, svi ti elementi, a njih ima otprilike 15-20, koji se uklapaju u strukturu čipke.

U zaštiti ovog paškog šivanog blaga, stručnim službama uvelike je pomogla obitelj čipkarce Mirjane.

“Jer je moj suprug u ‘autocadu’ radio elemente čipke koji su bili nužni za prijenos Zavodu za intelektualno vlasništvo”, kaže.

“Ovim činom mi odajemo poštovanje paškoj čipki i biramo tko će je i na koji način koristiti”, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Paga Vesna Karavanić.

Licencu je već zatražilo tridesetak poduzetnika, poput autorice nakita inspiriranog elementima paške čipke.

“Koji radi jedna prekrasna umjetnica paških korijena Sunčana More. To je originalni paški suvenir”, dodaje Karavanić.

I srednjoškolska udruga “Slani škoj” također je zainteresirana za licencu jer čipkarska sekcija izrađuje originalne čipke, ali i nakit.

“Ovo je jedan projekt koji je u povoju, ali je posebno za Pag i za sve koji imaju ovakve čipke i rukotvorne radove. Recimo Lepoglava. Znači otvaramo jedan put da se ipak to naše kulturno blago koristi na pravi i odgovarajući način”, kaže Karavanić.

Novcem od licenci Grad Pag pomagat će udrugama čipkarica i školi paške čipke.

“Imamo obrazovanje odraslih i svake godine iz naše škole izađe pet do deset osoba koje imaju zanimanje paška čipkarica, ističe ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića u Pagu Marija Pećirko.

Čuvarice tradicije paške čipkarice jedine ne moraju potpisati ugovor o licenci. Svi ostali koji se koriste elementima te čipke, a licencu nemaju, moraju znati da su u prekršaju.

bl

Foto: Screenshot HRT