/Peti Impulse Festival u Rijeci: ‘Glazba je posvuda’

Peti Impulse Festival u Rijeci: ‘Glazba je posvuda’

Peto izdanje Impulse Festivala održat će se od 13. listopada do 10. studenog, a riječku publiku očekuju premijerna koncertna gostovanja, radionice i prezentacije, party, sajam ploča, neizostavni filmski segment, kao i (glazbena) tribina. Svi programi, na više gradskih lokacija uz moto ‘glazba je posvuda’ promoviraju Rijeku kao urbanu klupsku sredinu.

Od brojnih događanja svakako treba izdvojiti koncertni nastup irskih post-rock velikana „God Is An Astronaut“, koji u sklopu europske turneje dolaze po prvi put u Rijeku. Na svom jedinom koncertu u Hrvatskoj publici će predstaviti novi, deveti po redu album “Epitaph”, kao i nezaboravne uspješnice sa svojih ranijih izdanja poput „Forever Lost”, “Echoes”, “Suicide by Star” i “Frozen Twilight”. Sve to bit će popraćeno posebnom rasvjetom, stoga se u subotu, 13. listopada u Pogonu Kulture očekuje audio-vizualni spektakl.

U sklopu edukativnog segmenta festivala održat će se prezentacijska radionica Vibrabox 18. listopada u Book caffeu Dnevni boravak. Voditelji projekta Valent Samardžija i Tin Đudajek održat će radionicu na kojoj će predstaviti cjelokupno bogatstvo domaće glazbene scene, razgovarati o budućnosti domaće glazbe, ali najvažnije od svega, predstaviti novitet projekta Vibrabox, s kojim će slušatelji moći direktno utjecati na izbor glazbe koju slušaju u Dnevnom boravku.

Uvijek zanimljiv segment su i Impulse tribine. Ovogodišnja donosi razgovor o radu u glazbenoj industriji iz perspektive njezinih protagonistica. Gostuju Lucija Ivšić (Punčke, LAA, Cereal booking, Zagreb), Andrea Laurić (TIPSY, Rijeka) i Monika Marušić (LAA, The Garden, Zagreb) uz moderaciju Milje Juretić (FILTHY RICH, Rijeka). Vrijeme i mjesto razgovora je četvrtak, 25. listopada, OKC Palach.

Subotu, 27. listopada možemo prozvati i “Danom vinila”. Naime, u Omladinskom kulturnom centru Palach već od 10 sati ujutro kreće 11. po redu Sajam ploča, da bi oko 12 sati deset polaznika/ica ugrabili/e nova znanja na radionici „Mala škola vinila“ koju vodi DJ Jopa.

Večer ili točnije cijelu noć zabava se nastavlja u režiji Hrvatske Funk delegacije. Najveća putujuća karavana opsesivno kompulzivnih jahača gramofona, Hrvatska Funk delegacija prvi put nastupa u Rijeci. Iza žanrovski širokog kolektiva od 16 delegata u Rijeci će u dosad nečuvenoj cjelonoćnoj back2back formaciji na četiri gramofona nastupiti njih šest: DJ Bocca Sofistifunk, DJ Venom, DJ Soul Bader, DJ Slipmat, DJ Jopa i Dr. Smeđi Šećer u OKC-u Palach.

Povodom petog izdanja, održat će se pet svirki. Osim headlinera na Impulseu nastupaju: White on White (Rijeka), koji uz bend promovira album prvijenac “Out of nowhere” 19. listopada na Botelu Marina, sjajna zvijezda mlađe generacije hrvatske kantautorske scene LUCE (Zagreb) s koncertnom promocijom albuma prvijenaca „Susret“ 25. listopada na Botelu Marina, a za ljubitelje buke, tu je HC / Punk večer koja će 3. studenog uz bendove Debeli Precjednik (Osijek) i Ponor (Zagreb) protresti Omladinski kulturni centar Palach.

Filmska umjetnost nezaobilazan je dio Impulsea i zato 2. studenog u 21 sat počinje ekskluzivna projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma „Scream for me Sarajevo“ (2017.), u režiji Tarika Hodžića u Art-kino Croatia. Festival završava tulumom u klubu Život, 10. studenog kada je na programu „groznica subotnje večeri uz playlistu iz pakla“. Impulse crew cijelu noć vrtit će Indie-New-Wave-Post-Punk-Garage-Rock-True-Black-Metal-Synth-Pop.

Ulaznice za sve pojedinačne programe festivala nalaze se Dallas Music Shopu Rijeka, Dirty Old Shop Zagreb i u sustavu Entrio.

Impulse Festival organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Zaklada Kultura Nova. Vizualni identitet festivala oblikovao je dizajnerski duo Radnja, koji čine Petra Vrdoljak i Antonio Karača.

Festivalski event donosi više informacija o svim ovogodišnjim programima.

mšm