/‘PJESME O LJUBAVI’ Premijerno predstavljen duhovno-domoljubni album Lucije Zovko

‘PJESME O LJUBAVI’ Premijerno predstavljen duhovno-domoljubni album Lucije Zovko

Premijerno je predstavljen prvi album “Pjesme o ljubavi” kantautorice Lucije Zovko, izašao u suradnji s diskografskom kućom Laudato. Novi album ove talentirane glazbenice, pjevačice i diplomirane pijanistice, obuhvaća deset domoljubno-duhovnih pjesma, a na njemu se nalazi i “Pjesma o ljubavi” nagrađena na natječaju u sklopu Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca (2016.), kojeg svake godine organizira Vicepostulatura postupka mučeništva “fra Leo Petrović i 65 subraće”. Također, na albumu se nalazi i pjesma “Pozdrav Majci” koja je izvedena u suradnji s klapom “Bratovština” iz Gruda.

Na ovom albumu “Pjesme o ljubavi” Lucija i njezin suprug Stanko Zovko, kao i drugi suradnici, radili su posljednjih petnaestak godina. Kroz deset pjesama albuma provlače se teme duhovnog života, obitelji, bračne ljubavi, nerođene djece, branitelja, hrvatske ratne povijesti i mučeništva. Tekst i glazbu za pjesme potpisuje upravo njezin suprug Stanko Zovko, koje je Lucija upotpunila svojom izvedbom sa sjajnim rezultatom zajedničkog obiteljskog rada. 

Mlada umjetnica za portal Generaciju odgovorila je na nekoliko pitanja te otkrila kako se uopće počela baviti glazbom te odakle ideja za ovaj album.

“Glazbom sam se počela baviti u svojoj osmoj godini kao orguljašica u rodnoj župi Polog kod Mostara. Tu smo suprug i ja godinama svirali i pjevali na liturgijskim slavljima kao članovi župnog zbora. Završila sam u međuvremenu glazbenu školu s gimnazijom u Širokom Brijegu i studij klavira u Mostaru. Ljubav prema pjevanju je bila prisutna cijelo vrijeme pa se tako rodilo nekoliko lijepih suradnji s različitim instrumentalistima, bendovima i na koncu Simfonijskim orkestrom Mostar”, rekla nam je Lucija.

Objasnila je i otkud ideja za domoljubno-duhovni album.

“Autor je po prirodi zagriženi domoljub pa nije mogao, a da ne piše o svome rodu. Pjesme su godinama nastajale bez neke jasne vizije kad će i hoće li se objaviti, ali snimanje se ipak počelo ostvarivati s prvom – ‘Pjesmom o ljubavi’, koju smo najprije u demo verziji poslali na natječaj Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ 2015. Pjesma je bila drugonagrađena i na koncu audio-vizualno snimljena. To nam je bio vjetar u leđa da krenemo s ozbiljnijim planiranjem cijelog albuma”, odgovorila nam je Lucija Zovko.

Svoj doprinos albumu “Pjesme o ljubavi” dali su kroz svoje vještine, znanja i talente mnogi: Saša Miočić, Gabrijel Prusina, Josip Vukoja, Maja Kožul, Jadranka Krištof, Robert Pehar, Luka Rupčić, Silvije Nuić i Anđelko Nikolić. Kao glazbeni producent albuma tu je Franjo Kraljević, dok su izvršni producenti Lucija i Stanko Zovko. Mastering cijelog albuma radio je Saša Miočić, urednik izdanja je Luka Kotlar, izdavač diskografska kuća “Laudato” direktorice Ksenije Abramović, te dizajn potpisuje Dalibor Zorić.

Za kraj je otkrila koju pjesmu s albuma bi izdvojila kao posebnu, i zašto.

“Izdvajam posljednju pjesmu, imena ‘Znak nad gradom’, tekstualno i aranžmanski najkompleksniju i najraznolikiju, a po trajanju najdužu na albumu. Na poseban način govori o stoljetnom snu Hrvata Bosne i Hercegovine o svojoj ovozemnoj ‘kolijevci’ u kojoj će se konačno smiriti te o vječnosti koja je jedina sigurna”, zaključila je Lucija Zovko za Geeraciju.

Album možete pronaći u svim ”Laudato” galerijama te u online ponudi laudato.hr.

Bjonda Lučić

Foto: LaudatoTV