/Počeo 51. PIF: Lutke iz cijelog svijeta stigle u Zagreb

Počeo 51. PIF: Lutke iz cijelog svijeta stigle u Zagreb

Počelo je 51. izdanje PIF-a – Međunarodnog festivala kazališta lutaka, koje u natjecateljskom programu donosi 16 predstava iz 18 zemalja, među kojima su Rumunjska, Poljska, Japan, Slovenija, Švicarska, Španjolska i brojne druge. U popratnom programu lutke oživljavaju i izvan kazališta, a na otvorenju PIF-a izvedena je prava lutkarska ekskluziva: predstava ‘Fantazija’ karlovačkog kazališta Zorin dom.

Marionete na dugim koncima prvi su put zaživjele kao hrvatska lutka. Visoke su oko 2,5 metra, što znači da su na toj visini i glumci na marionetskom mostu. Jedna lutka ima čak 37 konaca, piše HRT.

Kazalište Zorin dom oživjelo je tisućljetnu azijsku lutkarsku tehniku u svojoj predstavi ‘Fantazija’:

“Za razliku od drugih lutkarskih tehnika, kod ove nemaš taj kontakt s lutkom. Puno je teže upravljati lutkom i, primjerice, kroz nju dati neke emocije”, objašnjava lutkar Giulio Settimo koji je nedavno proglašen najboljim glumcem na lutkarskom festivalu u Kijevu.

Predstava ‘Fantazija’ je posvećena Waltu Disneyu i mašti, a upravo svijet mašte donosi i japanski lutkarski vodvilj.

“Kuruma ningyo je suvremena verzija tradicionalnih japanskih lutaka na kotačima, prije su bila potrebna tri glumca, no sada jedna osoba upravlja lutkom”,  kaže koordinatorica kazališta PUK iz Japana Tamiko Onagi.

Lutke, osim u kazalištu, žive i na platou Mamutice i u paviljonu Zrinjevac. PIF donosi i suvremeno kazalište predmeta, poput voća s kojim radi izraelski dvojac Jonathan, a tu je i kazalište Puzzle, koje udahnjuju život papirnatim rupčićima i starim vrećicama.

S jedne strane je lutkarstvo uvijek donekle i konzervativno jer čuva forme, a s druge strane uvijek je i avangardno –  ove godine to na PIF-u vidimo kroz razne lutkarske tehnike,  ističe urednica službenog programa PIF-a Livija Kroflin.

Od Virovitice i Rijeke, preko Rusije do Gvatemale – lutke su stigle u Zagreb, u kojemu svi putovi do 21. rujna vode na PIF koji i ove godine nastavlja prikazivati najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe i s drugih kontinenata, od velikih spektakala do tzv. malih formi, od značajnih predstava za odrasle do minijatura za najmlađe.

Od hrvatskih kazališta, gledat ćemo ostvarenja Lutkarske družine Kopriva pec pec Društva Naša djeca iz Koprivnice, Lutkarske družine Tintilinić Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Lutkarske skupine Pavleki (OŠ Pavleka Miškine iz Zagreba), te Kazališta Virovitica u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar.

Cilj je festivala prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te ukazati na pomicanje i širenje granica lutkarstva.

 

mšm/hrt.hr

Foto: FB