/‘POETSKI TREN’ Zaljubljenica u poeziju pronašla način kako promovirati hrvatske pjesnike

‘POETSKI TREN’ Zaljubljenica u poeziju pronašla način kako promovirati hrvatske pjesnike

Tijekom ovogodišnje Noći knjige otvoren je kanal Poetski tren na YouTubeu i istoimena stranica na Facebooku. Cilj je promicanje pjesništva i doprinos vidljivosti hrvatskih pjesnika uz pokojeg stranog autora.

Pokrenula ih je spikerica Gordana Kovačić koja ima zavidnu znanstvenu i spikersku karijeru. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s užim zanimanjem za akustička i psihoakustička obilježja glasova vokalnih profesionalaca. Četiri se godine znanstveno usavršavala i na Institutu za fonetske znanosti Sveučilišta u Amsterdamu. Spikerima Hrvatskoga radija pridružila se 2007. godine, piše HRT o njoj u Glasovima vremena.

Dovoljno je zastati na tren…

Uz pjesme, koje mogu biti i u prozi, objavljivat će katkad i crtice ili kratke priče. “Zašto naziv Poetski tren? Pa zato da se skrene pažnja na to da je dovoljno da zastaneš na tren, odvojiš tren i poslušaš nešto kvalitetno, snažno, moćno, inspirativno kao što je poezija. Ljudi danas previše klikanja i vremena troše na bezvrijedne pa i loše sadržaje. Vjerujem da mogu izdvojiti tren da čuju i nešto drugačije, nešto kvalitetno, da bar na tren otplove u poetski svijet. Izdvojiti samo tren, čak ne trenutak!”, pojasnila nam je Kovačić.

Pjesme sama bira, a pažljivo bira i glazbu i to isključivo jazz, što ne čudi jer je riječ o ljubiteljici tog žanra. Na Hrvatskoj televiziji vodila je emisiju Vrijeme za jazz, a javnosti je poznat i njezin pjevački glas. Još od 90-ih pjeva uz ugledne džeziste i Big Band HRT-a, a 2014. s pijanistom i trombonistom Lukom Žužićem osnovala je glazbeni duo DuArte.

“Po vlastitom izboru biram pjesme, pronalazim i pažljivo biram muziku, žanrovski gotovo isključivo jazz, ipak sam ja jazz-pjevačica i velika ljubiteljica muzike, koju podlažem ispod recitiranja pazeći da to dvoje bude u harmoniji, i na kraju radim video koji za vizual ima umjetničku fotografiju ili, kako će se uskoro vidjeti, fotografiju umjetničke slike (s dopuštenjem autora, likovnog umjetnika). U opisu videa stoje detaljni bibliografski i diskografski podaci za one slušatelje koje zanima što slušaju i da ih se uputi na daljnje istraživanje tih umjetnika ako zažele”, dodala je Kovačić.

Poezija nema rok trajanja

Sadržaje će objavljivati dva do tri puta na tjedan, a na projekt gleda dugoročno. “Želim dati svoj doprinos zajednici i ostaviti trajan trag jer poezija i kvalitetna muzika, hvala Bogu, nemaju rok trajanja.” Cilj joj je da Poetski tren postane vrijedna zvučna zbirka poezije s velikim izborom pjesnika i djela koju se može neprekidno slušati pola sata, sat, i dulje.

“U projektu vidim ne samo umjetničku vrijednost, nego i edukativnu. Vjerujem da će i osobama oštećena vida dobro doći jer je malo pjesničkih sadržaja zabilježeno u obliku koji se može slušati, a koji je tako pažljivo i kvalitetno napravljen”, zaključila je Kovačić.

Otkako je pokrenula projekt javili su joj se dosad uvršteni autori i pjesnici zadovoljni onime što su čuli, ali i čitatelji, odnosno, slušatelji zbog čega će s projektom nastaviti i u budućnosti jer vjeruje da ima snagu, prenosi Direktno.hr.

mšm/direktno.hr

Foto: Facebook