/Porin dobiva legendarni šansonijer, ali i poznati jazz skladatelj

Porin dobiva legendarni šansonijer, ali i poznati jazz skladatelj

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su kantautor i legendarni šansonijer Ibrica Jusić te dirigent i renomirani jazz skladatelj Silvije Glojnarić.

Upravni odbor Porina odlučio je također, u ime hrvatskih glazbenika i glazbene javnosti, uručiti Porin za posebna dostignuća jednom od najistaknutijih ‘glasnogovornika’ hrvatske glazbe i hrvatskih glazbenika, članu Glavnog odbora HGU-a i savjetniku njegova Predsjedništva te dopredsjedniku UNISON-a – Hrvatskog glazbenog saveza, Paolu Sfeciju.

Istaknutim glazbenicima statue će biti uručene na svečanoj dodjeli koja će se održati 29. ožujka u Centru Zamet u Rijeci.

Ibrica Jusić istaknuti je hrvatski kantautor i šansonijer prepoznatljivog glazbenog izričaja, poznat i kao pjevač zabavne glazbe i sevdaha. Na glazbenoj sceni je od 1968. pobijedivši na Zagrebačkom festivalu s pjesmom Celuloidni pajac. Sedamdesetih godina proslavio se, između ostalih, pjesmama Mačka, Dobro jutro, Margareta, Jubi san vašu ćer.

Skladao je na stihove poznatih domaćih pjesnika Luke Paljetka, Dobriše Cesarića, Miroslava Antića, Šantića, Tina Ujevića, ali i svjetskih pjesnika poput Shakespearea, Bertolda Brechta i Leonarda Cohena. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri, Ibrica je surađivao i s mnogim hrvatskim glazbenicima kao što su Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Drago Britvić i mnogi drugi. Nastupao je po čitavom svijetu, cijeloj Hrvatskoj i regiji, mnogim festivalima, u mnogim kazalištima.

Ibrica Jusić

Silvije Glojnarić, renomirani hrvatski dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu kompozicije i glazbene teorije. Kao bubnjar svirao je s najpoznatijim hrvatskim, ali i glasovitim svjetskim jazzistima te je bio stalnim članom SFB Big Banda u Berlinu. Sklada za naše, ali i poznate strane jazz orkestre, primjerice za NDR Big Band, SFB Big Band, Big Band RTV Slovenije i druge. 

Osim jazza sklada i na području suvremene ozbiljne, te komorne glazbe za razne ansamble poput kvarteta saksofona ili brass kvinteta, ali i za tamburaški orkestar. Kao aranžer sudjeluje u dramskim i zabavnim programima, te u radijskim i TV emisijama. Godinama djeluje kao šef-dirigent Big Banda HRT-a za koji redovito sklada i piše aranžmane. Pišući glazbu za televizijske i radijske programe, mjuzikle, te razne orkestre, afirmirao se i kao skladatelj i aranžer jedinstvenog rukopisa.

mšm/porin.org

Foto:porin.org