/‘POSADI JELU, SPASI PČELU’ Pošumljavanjem stradalog područja u Fužinama, očuvat će se i proizvodnja ‘meduna’

‘POSADI JELU, SPASI PČELU’ Pošumljavanjem stradalog područja u Fužinama, očuvat će se i proizvodnja ‘meduna’

Inicijativa “Posadi jelu, spasi pčelu” koju su pokrenuli pčelari Općine Fužine, Udruga pčelara “Medun” iz Delnica i Savez pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije “Apiliburnija” održat će se ove subote, 31. listopada s početkom od 9 sati, strogo poštujući sve epidemiološke mjere.

Cilj ove inicijative je, kažu organizatori, sadnja dvije tisuće jela na području Općine Fužine kojom će se pošumiti područje koje je stradalo u ledolomu prije nekoliko godina što je rezultiralo stradanjem velike površine visoko-vrijednog šumskog resursa. Inicijativa se održava pod pokroviteljstvom Općine Fužine i Hrvatskih šuma. Time će se, uz pošumljavanje ovog područja, “očuvati jela za buduće naraštaje, kako bi se osigurala proizvodnja visokokvalitetnog pčelinjeg proizvoda ‘meduna’ koji je jedan od autohtonih proizvoda ovog područja”, stoji u priopćenju.

‘Medun’ se proizvodi od medne rose koja potječe iz slojeva biljke. Mednu rosu pčele unose u košnicu i dalje ga prerađuju. ‘Medun’ je iznimno ljekovit, sadrži antioksidanse, aminokiseline, mineralne tvari, posebno željeza, kao i folnu kiselinu. Između ostaloga, preporučljiv je za osnaživanje srca i krvožilnog sustava, pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa kao i pri oporavku iscrpljenog, oslabljenog organizma te anemija. Ova je inicijativa ujedno i nastavak na održani 1. Medun Fest jer je cilj Općine Fužine očuvati i revitalizirati proizvodnju autohtonih, goranskih proizvoda kao što je visoko-vrijedan ‘medun’.

Inicijativa pošumljavanja održava se na prostranom području Općine Fužine, strogo poštujući sve epidemiološke mjere. Tijekom pošumljavanja, vrijedni pčelari će ukratko prezentirati zbog čega su pčele i jele važne za naš ekosustav te koje su karakteristike ‘meduna’.

Organizatori naglašavaju da se svi zainteresirani sudionici obavezno moraju najaviti ukoliko se žele priključiti inicijativi pošumljavanja te kako bi se organizirao dovoljan vremenski i fizički odmak između sudionika. Sve informacije i predbilježbe o sudjelovanju u inicijativi mogu se izvršiti telefonski na broj 098/199-19-70. Okupljanje sudionika uz planske vremenske odmake odvija se ispred špilje Vrelo, a o točnom vremenu sudjelovanja svakog će se sudionika obavijestiti prilikom predbilježbe.

Dodatne informacije o inicijativi “Posadi jelu, spasi pčelu” možete pronaći na Facebook stranici Turističke zajednice Općine Fužine i na njihovim mrežnim stranicama.

bkk

Foto: Općina Fužine