/Predstavljen program 16. Zagreb Film Festivala

Predstavljen program 16. Zagreb Film Festivala

Novo izdanje Zagreb Film Festivala održavat će se tijekom osam dana u Zagrebu od 11. do 18. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno. Od 15. do 18. studenog izbor filmova s 16. ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova i dva dječja sela – SOS Dječje selo Ladimirevci i SOS Dječje selo Lekenik.

Direktor festivala Boris T. Matić na konferenciji za medije osvrnuo se na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma:

“Glavni program 16. ZFF-a predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost; priče o ljudima koji na svojim životnim prekretnicama postaju neokrunjeni junaci.

ZFF ni ove godine neće proteći bez dugoočekivanih premijera hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Nastavak međunarodne karijere Tihane Lazović pozdravljamo u filmu ‘Kao da je moj sin’ talijanske redateljice Costanze Quatriglio. Temeljen na istinitim događajima, film prati dva brata nastanjena u Italiji nakon bijega iz Afganistana kojima se okrene svijet kada saznaju da im je majka još uvijek živa.

‘Sam samcat’ Bobe Jelčića film je o ocu (Rakan Rushaidat) koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a Teret Ognjena Glavonića u priči o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima. Scenarij se temelji na istinitoj priči, a razvijan je 2013. godine na ZFF-ovoj radionici ‘Moj prvi scenarij’. Premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca.”

Programska koordinatorica Selma Mehadžić osvrnula se na ostale natjecateljske programe:

“U međunarodni kratkometražni natjecateljski program uvršteno je 10 filmova, a među njima je debitantski film ‘Dah’ sarajevskog glumca Ermina Brava (Grbavica, Muškarci ne plaču – ZFF 2017.), koji je nagrađen Srcem Sarajeva. Deset filmova natječe se za Zlatna kolica i u nacionalnom natjecateljskom programu Kockice, ZFF-ovoj platformi za promociju nadolazećih hrvatskih autora. U Kockicama gledamo ‘Trešnje’, novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić (Belladonna, nagrada za najbolji kratki film sekcije Horizonti u Veneciji), debitantski film Leona Lučeva ‘Malo se sjećam tog dana’ te nova ostvarenja perspektivnih autora Hani Domazet, Tomislava Đurineca, Igora Jelinovića, Renate Lučić, Andrije Mardešića, Mladena Stanića, Vanje Vascarca i Nikice Zdunić. Osim u Glavnom programu ZFF-a nagrade se dodjeljuju u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama.”

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: Juho Kuosmanen, redatelj, Maja Miloš, redateljica i Deborah Kara Unger, glumica. Žiri međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa Kockice čine: redatelj i scenarist György Mór Kárpáti, producentica i programska direktorica Filmskog festivala Herceg Novi Jelena Mišeljić, te redatelj Matija Vukšić. Filmove iz programa Ponovno s nama ocjenjivat će članice hrvatskih strukovnih udruga: direktorica fotografije i redateljica Bojana Burnać (HDFD), redateljica Jasna Nanut (DHFR) i producentica Marina Andree Škop (HRUP). Filmove iz programa PLUS ocjenjuje srednjoškolski žiri u sastavu: Lucija Brašnić, Klara Jovanov, Rene Rehak, Dominik Sečen i Lea Vukmanić.

Izvršni direktor Zagreb Film Festivala, Hrvoje Laurenta na kraju je komentirao širenje ZFF-a u 16. izdanju:

“Kao i dosad dio programa i zeefefovske atmosfere prenijet ćemo i van Zagreba – ali ove godine u najvećem broju gradova dosad. U sklopu programa ZFF putuje od 15. do 18. studenog dio programa bit će prikazan u 15 hrvatskih gradova i dva dječja sela – SOS Dječjem selu Ladimirevci i SOS Dječjem selu Lekenik. Osim toga, odabrani naslovi glavnog programa i programa za najmlađe Bibijada stižu i u zagrebačke kvartove Dubrava i Travno.”

Generalni pokrovitelj Festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Gradski ured za kulturu, Hrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Program Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni u kinu Europa, mogu kupiti i online. Sve novosti vezane uz program INDUSTRIJA, ZFF-ove platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, dostupne su na ovoj poveznici.

mšm/havc

Foto: PR