/Predstavljeni filmovi “Za ona dobra stara vremena” i “Žaba”

Predstavljeni filmovi “Za ona dobra stara vremena” i “Žaba”

Film dvojica Galić, oca i sina, Eduarda i Dominika, “Za ona dobra stara vremena”, predstavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Eduard Galić redatelj je filma i kaže da se odlično snašao s mladim, kreativnim glumcima koji su odradili dobar posao.

„Film priča priču s početka 2000. godine kada sam i napisao 90 posto scenarija koji je potom dorađivan“, rekao je scenarist Dominik Galić, dodavši kako priča ima autobiografskih elemenata ali i da je ideje crpio iz svoje okoline. Elizabeta Brodić igra jednu od glavnih ženskih uloga i njezin je lik van društva.

„Ja sam spas za glavnoga lika ovog filma, jedini izlaz koji ima“, rekla je. Vini Jurčić igra drugu glavnu žensku ulogu koja je posao dobila na audiciji. Karlo Mrkša glavni je glumac na filmu i rekao je da mu je na početku bilo izazovno igrati lika koji ima drugačiju narav od njegove.

„Lik je to kojeg zanima samo hedonizam i koji spas nalazi u studiju glume“, ispričao je. Njegov kolega, Denis Bosak za svoj je lik rekao da je „podignutog“ raspoloženja, što od opijata koje uzima, što od nebrige za ono što se oko njega zbiva. Matija Prskalo priznala je da nije baš čeznula da igra takvu ulogu, no s obzirom na to kakva je hrvatska zbilja, morala se njome zadovoljiti. Ankica Dobrić igra osebujnu gospođu sa psom i za nju je rad na filmu bio veliko veselje.

“Žaba” je film hrvatske manjinske koprodukcije pisan prema istoimenoj drami Dubravka Mihanovića. Redatelj Elmir Jukić rekao je kako je u toj fantastičnoj i uzbudljivoj drami tražio potencijal za film.

„2005. godine, kada se počela igrati predstava, počeo je taj naš put. Za glavne glumce nisam dvojio, uzeo sam one koji igraju predstavu jer te uloge jednostavno pripadaju njima“, ispričao je Jukić. Jedan od njih je Emir Hadžihafizbegović koji je napomenuo kako će se u prosincu Žabe na sceni odigrati po 250 put.

„Mnogo sam već radio s Jukićem, između ostalog radili smo skupa kultnu seriju “Lud, zbunjen, normalan”, stoga sam bio vrlo zadovoljan i ovom suradnjom. Atmosfera je ono izuzetno bitno u radu na filmu, a mi smo na snimanju imali jednu divnu auru“, rekao je. Dodao je kako on i njegove kolege Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović imaju predstavu u malom prstu a za film su ipak malo morali prilagoditi glumu.

„Za igranje na filmu potrebno je malo smanjiti ekspresiju. To nije baš lako ali dobro poznamo tekst pa smo se snašli“, dodao je. Za film kaže da je još jedna priča s porukom iz Sarajeva u kojoj se između bombe i lopte bira lopta.

„Što je bilo, bilo je. Moramo ići dalje“, rekao je i zaključio kako film popravlja ljude. Film je sniman 19 dana u Sarajevu zimi. Boris T. Matić na filmu je koproducent. Ispričao je kako je prije 10 godina Antonio Nuić trebao raditi taj film, međutim, rado su ga ustupili kolegama pod uvjetom da ipak budu dio ekipe.

mšm/pulafilmfestival.hr