/‘PREMIJERA’ Nova predstava u Žaru ptica u fokus stavlja zdravi način života; radnja vas neće ostaviti ravnodušnima

‘PREMIJERA’ Nova predstava u Žaru ptica u fokus stavlja zdravi način života; radnja vas neće ostaviti ravnodušnima

Mjuziklom “Mama ja sam pozelenio!”, Gradskog kazališta Žar ptica, koji govori o zdravom načinu života djece, realizira se u suradnji s nacionalnim projektom Živjeti zdravo.

Svečane premijere na rasporedu su u četvrtak 6. svibnja u 19.00 i u petak 7. svibnja u 18.00.

Na dolasku u kazalište djeca će proći kroz postavljeni poligon za tjelesnu aktivnost. Premijeri će prisustvovati voditeljica Službe za promicanje zdravlja prof. dr. sc. Sanja Milanović.

Gradsko kazalište Žar ptica nakon predstave o vršnjačkom nasilju nastavlja progovarati o društveno angažiranim temama vezano za probleme odrastanja djece, stoji u priopćenju.

Među njima je svakako i problem nedovoljne tjelesne aktivnosti školske djece te posljedično i prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Mjuzikl “Mama, ja sam pozelenio” realizira se u suradnji s projektom “Živjeti zdravo” Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Istraživanje Europske inicijative praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI) pokazuje da 35 posto djece u dobi između osme i devete godina ima problema s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. 

Na nacionalnoj razini problem s debljinom izraženiji je kod dječaka i iznosi 17,8 posto u odnosu na 11,9 posto kod djevojčica, podaci su istraživanja kojeg je u Hrvatskoj vodila Sanja Milanović.

Na ovu temu redateljica Marijana Matoković okupila je pisca libreta Igora Weidlicha, autora glazbe Bojana Jambrošića, koreografkinju Tihanu Strmečki te scenografkinju i kostimografkinju Irenu Kraljić, kako bi u mjuziklu “Mama, ja sam pozelenio!” na zabavan “otkačen” način i kroz “simpa” ljubavnu priču, govorili o mijenjanju loših životnih i prehrambenih navika.

U trećoj po redu suradnji sa Žar pticom, Bojan Jambrošić je u naslovnoj ulozi dječaka Bokija, dok njegove prijatelje Roberta i Zorana igraju Petar Atanasoski i Bogdan Ilić.

“Omiljeni sport” trojice prijatelja je bježanje s nastave tjelesnog odgoja i od stroge profesorice Vesne Ravenšćak kako bi odjurili do primamljive obližnje pekarnice u kojoj se natrpavaju nezdravom brzom hranom. 

Kako bi se približio Sanji koja se zdravo hrani i redovito vježba, igra ju Dunja Fajdić – Bojan se okreće zdravom životu. Ali, ne ide sve tako jednostavno. Kako nema kondicije – od vježbanja mu postaje “loše” pa će zatrebati i pomoć jedne neobične doktorice.

Zbunjeni Boki ni sam ne zna kako promijeniti životnu rutinu koju ima sa svojim prijateljima i roditeljima, a istovremeno približiti se Sanji i “osvojiti“ njeno srce…

Kako je dječak kome su savjetovali da mora početi jesti i živjeti – šareno, zapravo – pozelenio, otkrit će nam ovaj mjuzikl namijenjen djeci mlađe školske dobi.

bkk

Foto: GK Žar ptica