/Premijera predstave ‘Rad panike’ kod nezavršene Sveučilišne bolnice

Premijera predstave ‘Rad panike’ kod nezavršene Sveučilišne bolnice

Izvedbeni kolektiv BADco. najavio je novu premijeru. Riječ je o predstavi
“Rad panike” u režiji Gorana Sergeja Pristaša, koja će biti izvedena u subotu i nedjelju, 12. i 13. rujna, na otvorenom kod nezavršene Sveučilišne bolnice u remetinečkom Blatu.

“Rad panike” je posljednji dio trilogije; prva predstava “Iskop”, izvedena je 2018. u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljena izvedbom “rePublike u orkestru” koja je premijerno održana u HNK-u Ivan pl. Zajc u Rijeci 2019.

Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima  u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe, kažu u BAD.co.

Rad panike je događanje na zelenim brdašcima remetinečkog Blata koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada. Prostor je omeđen autoputom, dalekovodom, nedovršenom bolnicom, nasipom Save i šljunčarama uz koje se smjestio posrnuli nekretninski projekt golf terena.

“Taj infrastrukturni prostor ostaje nam nesaglediv unatoč slikovitosti tehnološkog krajolika kojeg je prisvojila priroda. On je inverzija prostorâ ljudskih razmjera u kojima svakodnevno obitavamo. Njegov identitet je to ne-tu prostorâ svakodnevice. Upravo kao što je identitet prostorâ svakodnevice ovaj prostor premještanja ljudi, struje, vode i materijala”, stoji u najavi.

Predstava je događanje nastalo u obustavljenom vremenu pandemije. “Vremenu iznenadnog kraja i neizvjesnog ponovnog početka. Međutim, da bi nešto moglo završiti a novo započeti, da bi naša svakodnevica mogla postati drugačija, promjena prvo mora biti moguća u infrastrukturnom prostoru. Na tom terenu izvlače se obrisi i iskopavaju ukopine onoga što ne može i onoga što možda može nastati”, dodaju organizatori.

U izvedbi sudjeluju Nataša Antulov, Ana Marija Brđanović, Ema Crnić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Nikolina Pristaš, Kalliopi Siganou, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Evita Tsakalaki uz pratnju Zagrebačkog orkestra ZET-a.

bkk

Foto: badco.hr