/Profitiraju li muzeji od navale turista na Zagreb?

Profitiraju li muzeji od navale turista na Zagreb?

Prema podacima Turističke zajednice Grada Zagreba, naša je metropola iz godine u godinu sve popularnija. No, imaju li od rasta broja turista koristi vodeći muzeji i galerije – kakva je posjećenost izložbi i od kuda dolaze turisti koji vole kulturu?

U glavni grad pristiže sve više turista. Samo u srpnju ove godine zabilježen je rast od devet posto u odnosu na srpanj lani.

“Za razdoblje od 1. do 28. srpnja 2018. broj dolazaka je veći za 9 posto, a broj noćenja za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stranih turista u srpnju je bilo 132.527 (rast osam posto), a domaćih 11.553 (rast 22 posto). Najviše dolazaka je bilo iz SAD-a, Koreje, Njemačke, Španjolske i Australije”, kaže glasnogovornica Turističke zajednice Grada Zagreba Darja Dragoje u istraživanju koje je proveo Tportal.

Dodaje i to kako na svojim stranicama redovito ističu aktualna kulturna događanja. Tako su u sklopu kampanje Zagreb Summer Tour promovirali, primjerice, izložbe ‘Katarina Velika, carica svih Rusa’ u Galeriji Klovićevi dvori te ‘Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost’ u Muzeju za umjetnost i obrt.

‘Šezdesete u Hrvatskoj’ otvorene su 26. travnja i publika izložbu koja ovo zlatno doba novije hrvatske povijesti predstavlja u 18 dionica može razgledati sve do 30. rujna. Dosad ju je, kaže za taj portal voditeljica odnosa s javnošću MUO Andrea Gerenčer, posjetilo oko 22.000 posjetitelja, od čega je oko 20 posto udjela stranih turista.

“Najčešće dolaske stranih posjetitelja Muzej bilježi iz Francuske, Španjolske, Italije, Njemačke, a slijede ih Englezi i Amerikanci, od čega je veći udio engleskih turista koji sve više otkrivaju Hrvatsku i Zagreb kao zanimljivu turističku destinaciju. Jednako tako Muzej bilježi stalan broj posjetitelja zemalja iz susjedstva i zemalja iz regije, Austrija, Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija”, kaže Gerenčer.

Najpopularniji je Muzej prekinutih veza

Nije poznat konačan broj posjetitelja izložbe ‘Katarina Velika, carica svih Rusa’, koja je trajala od 12. travnja do 29. srpnja, no prema Valentini Galović, kustosici iz Galerije Klovićevi dvori, izložba je privukla posjetitelje iz cijele regije, najviše iz Slovenije, BiH i Srbije te Mađarske i Austrije.

U Hrvatski muzej naivne umjetnosti pak najviše dolaze turisti iz SAD-a, potom Kine i Koreje, ali i niza europskih zemalja.

“U prvih šest mjeseci 2018. posjetilo nas je 11.114 ljudi, od toga 9.057 iz inozemstva i 2.057 iz tuzemstva”, kaže ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić dodajući da je to u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 15,62 posto.

Strani turisti su glavnina publike i Tehničkog muzeja Nikole Tesle kojemu, kaže voditelj odnosa s javnošću Mario Zrna, u posljednje tri godine broj stranih posjetitelja raste godišnje oko 20 posto.

“Prošle godine bilježimo ukupno 170.000 posjetitelja od čega je 16.000 iz drugih država. U posljednje tri godine broj stranih posjetitelja u našem muzeju se utrostručio što je zasigurno posljedica i preimenovanja u Tehnički muzej Nikola Tesla, kao i velikog broja događanja za različite interesne skupine”, kaže Zrna.

No, stranim gostima najzanimljiviji je Muzej prekinutih veza. Ovaj privatni muzej na Gornjem gradu izuzetno je popularan među stranim turistima. Prošle godine, primjerice, od ukupno 107.503 posjetitelja, njih 93,83 posto bili su stranci.

“Od početka godine, do 31. srpnja posjetilo nas je 59 tisuća ljudi, od čega je domaćih tri tisuće. Lani u istom razdoblju imali smo 55 tisuća posjetitelja, od čega 3.300 domaćih”, zaključuju iz Muzeja prekinutih veza.

mšm/tportal