/‘PROGLEDAJ SRCEM ONLINE’ Mladi iz cijele Hrvatske otkrili svoje talente iz umjetnosti i kulture: ‘Slikarstvo je životni put kojim krećem’

‘PROGLEDAJ SRCEM ONLINE’ Mladi iz cijele Hrvatske otkrili svoje talente iz umjetnosti i kulture: ‘Slikarstvo je životni put kojim krećem’

Projekt “Progledaj srcem online” okupio je tijekom osam mjeseci šezdeset mladih iz cijele Hrvatske koji su kroz niz radionica, predavanja, koncerata i virtualnih izložbi upoznali mnoga područja umjetnosti i kulture. Brojni glumci, pjevači, improvizatori, slikari, kipari, stručnjaci i profesori umjetnosti, koji su sukreirali program i bili voditelji radionica, svojim iskustvom, znanjima i vještinama radili su na prepoznavanju talenata kod sudionika te njihovom usmjeravanju.

Na projekt se osvrnula predsjednica Udruge Ime dobrote, Ksenija Abramović:

“Sretna sam i ponosna na ovaj projekt na kojem su mladi svojom znatiželjom, upornošću i radom, zajedno s voditeljima radionica prepoznali i razvijali raznolike talente. Vjerujem da će nastaviti u smjeru svojih talenata i tako pridonositi kulturi i umjetnosti i tako obogatiti cijelo hrvatsko društvo. Upravo kroz ovaj projekt možemo vidjeti kako se uistinu dijeljenim talenata s drugima, ti talenti množe i donose plodove.”

O važnosti ovog projekta za budućnost mladih i svom iskustvu ispričala je i pjevačica Ivana Husar Mlinac:

“Ovaj projekt bio je velika prilika za mlade. Važno nam je bilo mladima pokazati kako da otključaju svoje potencijale, da razviju nove obrasce, kako bi mogli živjeti svoju autentičnost. Kroz druženje i pjevanje, ozbiljno smo i zahtjevno radili, ali se i zabavili i svi uživali. Vjerujem da će se sa mnom složiti i ostali voditelji, kao i sudionici, da bi se ovakve radionice i projekti trebali održavati na godišnjoj razini.”

Svoje iskustvo sudjelovanja podijelila je djevojka Ivana Gršić:

“Lijepo je učiti od iskusnih ljudi, koji su prošli ono što ti prolaziš i koji ti pokazuju smjer kako da ti svoje talente preneseš drugima. U projekt sam ušla uz veliki entuzijazam i želju da učim i radim na sebi. Nakon radionica okrenula sam se umjetnosti, odabrala slikarstvo kao svoj smjer i životni put kojim krećem. Puno sam toga dobila kroz ove radionice i lijepo je bilo ponedjeljkom, umorna nakon cijelog dana, započeti tjedan s nečim za sebe.”

“Umjetnost je nedokučiva tajna, a upravo ove radionice ravne su umjetničkom djelu, koji ima uvertiru, intermezzo i finale, kao neki uštimani orkestar”, opisala je ovaj projekt prenesenim značenjem dr.sc. Denis Vasilj.

“Svi predavači bili su bili sjajni, a njihovi koncepti radionica pripremljeni u radosti i poštovanju prema sudionicima kojima su uspjeli prenijeti dio svojih znanja i vještina, ali najvažnije ljubav prema tome što rade, te ih potaknuti da daju ono što imaju u sebi. Ove radionice potaknule su u mladima znatiželju, interes, maštovitost i kreativnost u kojem dijete na putu odraslosti prenosi svoj potencijal i postaje sposoban čovjek. “

Luka Kotlar, voditelj projekta, odgovorio je na pitanje koje su tijekom trajanja projekta postavljalo, a to je “Hoće li ovaj projekt dobiti nastavak i iduće godine?” te otkrio kako planova ima mnogo, kao i interesa mentora i voditelja i sudionika.

Tijekom osam mjeseci, za sudionike projekta, mlade do 25 godina iz svih dijelova Hrvatske, bile su organizirane online radionice, predavanja i koncerti svakog ponedjeljka. Kroz crtanje, slikanje, kiparstvo, glumu, improvizaciju, teoriju povijesti umjetnosti, pjevanje i sviranje sudionici su prepoznavali i gradili svoje talente, kao i upoznavali nova znanja i vještine iz umjetnosti i kulture. Cilj ovog projekta, kojeg je osmislila i razradila udruge “Ime dobrote”, je pokazati kako se kroz umjetnost i kulturu može pridonositi društvu, te djeci i mladima osvijestiti važnost razvoja svojih talenata. Tako je iza njih osam mjeseci edukacije, informiranja, virtualnog druženja i razmjene iskustva, mišljenja i ideja.

‘Progledaj srcem online’ provodi se u sklopu operativnog projekta Europskog socijalnog fonda ‘Umjetnost i kultura. Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’, od održavao se od 2. lipnja 2021. – 2. lipnja 2022. Ukupan iznos projekta iznosi 455.336,00 kn, od čega je iznos EU potpore 387.035,60 kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europskog socijalnog fonda (85 %).

mšm

Foto: promo