/Rade Šerbedžija i Nebojša Slijepčević dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

Rade Šerbedžija i Nebojša Slijepčević dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti.
Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo. Nagradu za životno djelo u području filmske umjetnosti dobio je glumac i redatelj Rade Šerbedžija, a godišnja nagrada pripala je redatelju Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film Srbenka.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Popis svih dobitnika možete pogledati na stranici Ministarstva kulture.
Svečana dodjela Nagrade Vladimir Nazor za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja 2019. godine, u Hrvatskom državnom arhivu.

Rade Šerbedžija već je osvojio Nagradu Vladimir Nazor i to 1976. u području kazališne umjetnosti. Svoju je glumačku karijeru započeo odmah po završetku Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i to na daskama kazališta Gavella i Hrvatskog narodnog kazališta. Početak filmske karijere obilježili su mu naslovi poput Crne ptice, Idu dani, U gori raste zelen bor, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Kiklop i mnogi drugi. Nakon odlaska u SAD započinje svoju inozemnu karijeru u filmu i na televiziji. U Rijeci je osmislio i pokrenuo poslijediplomski studij ‘Gluma, mediji, kultura’ na kojem od 2011. godine i predaje, a suosnivač je i kazališta Ulysses. Dobitnik je mnogih domaćih i inozemnih nagrada, među kojima je i Nagrada Mary Pickford za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju mu je dodijelila Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu početkom ove godine.

Nebojša Slijepčević je nakon diplomiranja s Akademije dramske umjetnosti režirao brojne televizijske dokumentarce, poput epizode serijala City Folk u produkciji EBU-a (European Broad Union). Jedan je od autora dokumentarnog serijala Direkt. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu Romi u Evropi, koji je nastao u koprodukciji desetak europskih zemalja. Autor je i animiranog filma Pas/zec te kratkog igranog filma Šamar koji je bio omnibusa Zagrebačke priče. 2013. režirao je dokumentarnu komediju o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću Gangster te voli koja je osvojila brojne nagrade u Hrvatskoj i u svijetu. Njegov posljednji film Srbenka, također višestruko nagrađivan, svjetsku premijeru imao je na uglednom festivalu Visions du Reel u Nyonu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija. Nakon toga je uslijedila nagrada Doc Alliance u Cannesu te Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu i mnoga druga priznanja, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

mšm

Foto: Rade Šerbedžija; Nebojša Slijepčević (havc)