/‘RECENZIJA FILMA PINOKIO’ Scene vješanja, paljenja i utapanja glavnog lika ipak previše za malu djecu

‘RECENZIJA FILMA PINOKIO’ Scene vješanja, paljenja i utapanja glavnog lika ipak previše za malu djecu

Jedna od najpopularnijih dječjih knjiga – Pinokio, obogaćena je novim igranim filmom. Ne radi se o još jednom steriliziranom Disneyevom filmu (premda je i on u pripremi), već realističnoj drami europske produkcije.

“Pinokio” se tako poziva na mračnu atmosferu i okrutne događaje originalne knjige iz 1883. godine. Stoga bi osjetljivija djeca mogla imati problema s prikazom ekstremnog siromaštva, pomalo jezivim čovjekolikim životinjama, a o vješanju i utapanju Pinokija da ne govorimo.

Zanimljiv roditeljima

Ovo je ipak odličan film za djecu stariju od 12 godina, prepun jasnih i dojmljivih poruka poput odgovornosti, sazrijevanja i vrijednosti života, s kojim se ljudi ponekad bahato odnose. Roditelji bi svakako trebali popričati s djecom prije gledanja filma o tim temama. Film se prikazuje na izvornom talijanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Namijenjen za djecu 12+, film je surov i realističan, ali ujedno i bajkovitog karaktera, što je rijetkost pa bi kao takav mogao biti zanimljiv odraslima. Nekima bi ipak realistične čovjekolike životinje mogle biti jezive koliko i djeci.

Ako ste pri čitanju bajki djeci primijetili previše nasilja i svakojakih jezivih događaja za današnji ukus, “Pinokio” je njihov igrani predstavnik. Uz danas nezamislivo nasilje nad učenicima u školi (udaranje po prstima, klečanje na kukuruzu), najviše iskaču nelagodni prizori ubijanja Pinokija vješanjem i utapanjem.

Zastrašujući prizori

Pinokiju potpuno izgore stopala (slučajno), zatim ga se cijelog želi zapaliti kao ogrjev na logorskoj vatri (to potakne Pinokijeve prve vrline), staviti živog u lijes (scena je ublažena humorom), a tu su i jeziva bića čiji su realizam i transformacija jezoviti (u odnosu na “slatkificirane” prizore na koje smo navikli u slikovnicama i animiranim filmovima).

U filmu nema vulgarnog rječnika, nema seksualnih prizora niti aluzija. Tempo je umjeren i lagan za praćenje, unatoč trajanju od dva sata.

bkk/Tihoni Brčić/Najsretnija beba Hrvatske

Foto: Najsretnija beba Hrvatske