/Riječki filmski forum – raj za ljubitelje dokumentaraca

Riječki filmski forum – raj za ljubitelje dokumentaraca

Prvi Riječki filmski forum 28. kolovoza otvara regionalna premijera dokumentarnog filma “Za Samu”, a do 2. rujna riječka će publika moći uživati u još dvanaest mahom premijernih igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta.

Prvi Riječki filmski forum – RIFF, u organizaciji Art-kina, održava se od 28. kolovoza do 2. rujna u prostorima Art-kina, pod okriljem programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a u suradnji s međunarodnim festivalom dokumentarnog filma ZagrebDox. .

Šest dana bogatog filmskog programa Riječkog filmskog foruma otvara regionalna premijera višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma “Za Samu” sirijske aktivistice i novinarke Waad Al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa. Proglašen dokumentarnim filmom s najvećim brojem osvojenih nominacija prestižne britanske filmske nagrade BAFTA, “Za Samu” prati potresno iskustvo rata kroz oči žene, ispripovijedano u intimnoj formi filmskog pisma majke njenoj kćeri Sami.

Među brojne osvojene nagrade filma ubrajaju se nagrada “Zlatno oko” s filmskog festivala u Cannesu za najbolji dokumentarni film, BAFTA nagrade u kategorijama najboljeg dokumentarca i najboljeg filma koji nije na engleskom jeziku. “Za Samu” je dobitnik i glavne nagrade Al Jazeera International Documentary Film Festivala te nagrade publike Amsterdam International Documentary Film Festivala, a nositelj je i prestižne nominacije za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film u 2020. godini.

Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, RIFF-ova selekcija nastoji stvoriti jak temelj za zajedničku raspravu i propitivanje pa će forumska narav nove riječke filmske manifestacije biti upotpunjena i prigodnim razgovorima i susretima, u kinu i oko njega.

Novi format prvotno planiranog Riječkog filmskog festivala, odgođenog u ožujku ove godine, rezultat je želje organizatora da se pravcu Doba moći – inspiriranom i posvećenom propitivanju različitih oblika i odnosa moći – ponudi filmski oblik i sadržaj u kakvom riječka publika još nije imala prilike sudjelovati, a koji udovoljava svim nužnim aktualnim epidemiološkim mjerama. Stoga se i sam program RIFF-a održava u okrugu kina, kao sigurna i poznata baza za organizatore i posjetitelje, jedinstveno mjesto susreta filma i riječi, što u svom osnovnom značenju filmski forum i podrazumijeva.

S odmakom od natjecateljskog karaktera i brojnih (u izvornom festivalskom izdanju planiranih) popratnih sadržaja, Riječki filmski forum stavlja naglasak na solidarnost, otvorenost i suradnju te ono pitanje koje je u suštini najvažnije – što filmovi gledatelju mogu ponuditi?

Foto: riff.hr