/‘ŠETNJA S KOLUMBINAMA’ Kulturni biser u centru Zagreba i ovo ljeto; Irena Matas otkrila detalje predstave u pokretu

‘ŠETNJA S KOLUMBINAMA’ Kulturni biser u centru Zagreba i ovo ljeto; Irena Matas otkrila detalje predstave u pokretu

S dolaskom ljeta, ali i povećanjem broja turista u Zagrebu, vrijeme je da se prisjetimo interaktivne predstave koja je stasala prije tri godine na zagrebačkim ulicama.

Riječ je o projektu “Šetnja s Kolumbinama” autorice Irene Matas, turističke djelatnice, glumice i pjevačice koja s akademskom glumicom Teom Šimić izvodi ovu predstavu u pokretu.

Kako kaže Irena Matas, riječ je o interaktivnom razgledu Donjeg i Gornjeg dijela grada Zagreba, pješice u vidu predstave u pokretu s elementima Commedie dell’Arte i elementima kazališnog klauna.

Premijera datira od 8. srpnja 2018. godine, a projekt je tri godine bio potpomognut od strane Turističke zajednice Grada Zagreba. 

Ovo umjetničko djelo izvedbenog, interaktivnog, turističkog, edukativnog i kostimiranog karaktera temeljeno je na autorskom tekstu upotpunjenim hrvatskom povijesnom, kulturnom i umjetničkom baštinom iz područja književnosti, glazbe i filma. Protkanost povijesnim činjenicama i legendama  često vezanima uz znamenite lokacije kroz koje predstava “prolazi”, predstavi osiguravaju i taj edukativni karakter zbog čega je predstava zanimljiva i turistima za koje je prilagođena engleska verzija izvedbe.

“Mali i veliki šetači šetačice su pozvani biti aktivnim sudionicima predstave u za to predviđenim dijelovima pa tako mogu pljeskati, pjevati, pucketati prstima, statirati, uzvikivati, biti intervjuirani i sl. Predstava je izuzetno zabavna, vesela i razdragana;” kaže Irena za portal Generacija.hr.

Polazna točka je spomenik Zdenac života ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a tijekom sat i 45 minuta, koliko traje predstava na hrvatskom jeziku, prolazi se kroz 24 instanci od kojih je zadnja podnožje stuba na Štrosu u Mesničkoj ulici (Strossmayerovo šetalište). Dodajmo da engleska verzija predstave traje nešto kraće, sat vremena.

Ovaj projekt prate i popratni sadržaji, konkretno je riječ o dva kratka turističko-umjetnička filma. Film
“Šetnja s Kolumbinama” snimljen je povodom prve godišnjice predstave s premijerom 8. srpnja 2019. godine u režiji Darija Radusina, a za koji je scenarij potpisala upravo Irena.

Tu je i film “Advent with the Kolumbinas Zagreb, Croatia & New York City ,USA” čija je premijera bila 06. siječnja 2020. Za film su i opet zaslužni Radusin i Matas, dok i kao snimateljica scena u New Yorku pridružuje i Tea Šimić.

Filmski profil projekta sa svim selekcijama i nagradama na filmskim festivalima u regiji, Europi i svijetu možete pogledati ovdje.

Matas posebno ističe izvedbu predstave najavljene za subotu 31. srpnja početkom u 19 sati ispred Zdenca života kod HNK-a, a povodom trećeg rođendana predstave “Šetnje s Kolumbinama”. Putem portala Ponude dana svim zainteresiranima omogućen je popust od 40 posto na kupovinu dviju ulaznica po cijeni za odrasle, dok je treća ulaznica gratis.

Sve informacije o datumima izvođenja, rezervacijama i kupovini ​ulaznica dostupni su dobiti na mailu kolumba.tours@gmail.com.

Irena dodaje da je moguće kupiti pojedinačne ulaznice za izvedbu na hrvatskom jeziku za oglašene termine, no i za privatne grupe na hrvatskom ili engleskom jeziku u prethodno dogovorenim terminima, kao što su npr. proslave rođendana, obljetnice, team building, školski izleti, kongresni i drugi poslovni skupovi, turističke grupe…

Kaže i da je moguće organizirati da se predstava izvede na samo jednoj lokaciji:

“Uz malu pomoć mašte, vizualizacije i fantazije možemo s družinicom i virtualno proći kroz naš lijepi grad u kraćoj”, poručila je Irena.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Facebook