/‘SEZONA UPITNA’ Vlasnica apartmana na Lastovu: Otkazuju nam stranci, jedini spas su nam domaći turisti!

‘SEZONA UPITNA’ Vlasnica apartmana na Lastovu: Otkazuju nam stranci, jedini spas su nam domaći turisti!

Zbog pandemije Covida-19 upitno je kakva će biti turistička sezona u Hrvatskoj. No sigurno je da će biti slabija nego prethodnih godina, što se već pokazalo u predsezoni. Odlučili smo provjeriti kakva je situacija s apartmanima i kućama za odmor u Dalmaciji i Istri. Upitali smo vlasnike imaju li dovoljno rezervacija za sezonu, koliko su popunjeni i u kojoj mjeri je kriza utjecala na dolazak stranih gostiju.

“Rezervacije idu slabije od početka korona krize, a predsezone gotovo da i nije bilo. Dok bi prethodnih godina bili popunjeni cijeli svibanj i polovicu travnja, ove godine nam prvi gosti dolaze tek 29. lipnja”, rekla nam je M.K., vlasnica kuće za odmor u Svetvinčenatu, općini u srcu Istre.

Dodala je kako su jedni gosti svoju rezervaciju prebacili na listopad, a drugi tek za iduću godinu. No kako je epidemiološka situacija u Istri dobra, očekuje da će u sezoni biti relativno popunjeni. Uglavnom im dolaze Nijemci i Austrijanci.

“Srpanj i kolovoz su solidno popunjeni. U kolovozu je jedan tjedan prazan, a u srpnju čak dva tjedna. I za rujan imamo nekih rezervacija. Ne pomaže što je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na oprez kada je u pitanju putovanje u Hrvatsku, kao ni to što bi se dio stranih turista trebao staviti u dvotjednu samoizolaciju po povratku”, istaknula je vlasnica kuće za odmor i dodala kako je slična situacija i drugdje u Istri.

“Kako vidim, svima je isto. I kolege koji iznajmljuju apartmane mi pričaju da im slabo ide. Nekima su čak svi gosti otkazali dolazak”, zaključila je M.K.

Čak 90 posto manje gostiju

Još je lošija situacija u Dalmaciji, točnije na našem najjužnijem otoku Lastovu.

“Usudila bih se reći da će nam sezona biti 90 posto slabija nego prethodnih godina. Velik dio gostiju nam je otkazao rezervaciju. Uglavnom je riječ o strancima. Otkazuju nam Šveđani, Nijemci, Austrijanci, a među posljednjima i jedan stariji par iz Velike Britanije”, rekla nam je Katina Grgurević, vlasnica apartmana u Zaklopatici na Lastovu.

Dodala je kako su im jedini spas domaći gosti jer se manje boje zaraze korona virusom.

“Očekujemo Splićane i Zagrepčane, a doći će nam i redoviti gosti iz Slovenije. No ne očekujemo dobru sezonu jer dosadašnji odaziv gostiju nije niti približno isti kao prethodnih godina”, poručila je za kraj Katina Grgurević.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr