/Sjajan uspjeh serije o Tuđmanu, gledaniji od Vrdoljakova ‘Generala’, ali i od popularne sapunice

Sjajan uspjeh serije o Tuđmanu, gledaniji od Vrdoljakova ‘Generala’, ali i od popularne sapunice

“Predsjednik”, serija koja obrađuje život i djelo osnivača moderne hrvatske države i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, krenula je s emitiranjem u ponedjeljak. Scenarist i redatelj iskusni je novinar Gordan Malić, a kao producent pojavljuje se tvrtka Intermedia u lasništvu Miljenka Manjkasa, ujedno koautora serije.

“Predsjednik” je prvo cjelovito filmsko djelo koje obrađuje život i rad osnivača moderne hrvatske države i njenog prvog predsjednika, i to kroz nekoliko ključnih epoha dvadesetog stoljeća i razgovore s više od 80 domaćih i inozemnih sugovornika. 

Prva epizoda bavila se krajem i početkom Tuđmanova političkog puta. Kraj razdoblja kojeg mnogi nazivaju Tuđmanizam, obilježila je njegova teška bolest s kojom su eskalirali i pritisci iz inozemstva, kao i unutarnji sukobi u HDZ-u. 

Upravo je gledanost prve epizode “Predsjednika” polučila veliki uspjeh. Portal Direktno doznaje kako je tako prva epizoda imala gledanost od 16 posto udjela (oko 275 tisuća gledatelja) te je time bila gledanija od pretposljednje epizode ‘Generala’, od sapunice Nove TV, ‘Drugo ime ljubavi’ i od prosjeka prime timea HRT-a.

Za usporedbu, dokumentarna serija Dubravka Merlića “Opstanak”, koja se koja se do prošlog ponedjeljka emitirala u istom terminu, imala je 12,6 posto SHR, a “Predsjednik” je kako smo rekli imao 16 posto SHR-a.

Inače, pokazatelj SHR (share) označava prosječan udio u gledanosti pojedinog kanala od određene ciljne skupine koja u određenom trenutku gleda televiziju. Tako da je od svih gledatelja koji su u ponedjeljak gledali televiziju, njih čak 16 posto gledalo novu seriju o prvom hrvatskom predsjedniku. 

mšm/direktno.hr

Foto: Screenshot/G.I.Tepeš