/Spajić Buturac: To je zapravo jedno intimno fotografsko putovanje koje reflektira moje raspoloženje, a drugima pruža svemirski ugođaj

Spajić Buturac: To je zapravo jedno intimno fotografsko putovanje koje reflektira moje raspoloženje, a drugima pruža svemirski ugođaj

“Tiho, polako i gotovo neprimjetno, Mirjana nas vuče u svoj svijet… U svijet mjehurića ili planeta, dubina ili visina, sna ili jave – tko će ga znati? Ponekad nježni i pastelni, ponekad oštri i razigrani –  ti oblici gode našem oku i vode nas daleko: u maštu i spokoj. Mirjana ne postavlja granice i ne zadaje pravila. Pušta nas da u šarenom svijetu harmoničnih, likovno bogatih oblika pronađemo svoju priču – svoj zaplet i kraj”.

Napisao je to Vladimir Šimunić, akademski snimatelj i profesor fotografije povodom otvorenja izložbe “Mirjana u zemlji čuda” fotografkinje Mirjane Spajić Buturac.

“To je meni određeno putovanje u nekakav makrosvijet, koji zapravo izgleda kao svemir. Na brojnim mojim fotografijama to izgleda kao nekakve planete koje plutaju po galaksijama i svemiru”, objašnjava autorica izložbe koja se krajem prošle godine počela baviti eksperimentiranjem ultraljubičastim reflektorom kojim osvjetljava kapljice ulja u vodi.

“Na ideju za fotografiranje mjehurića došla sam slučajno, bilo je hladno, kraj prosinca 2020., zbog epidemije nisam mogla ići van pa sam tražila nešto što mogu fotografirati kod kuće. Gledajući videa i tražeći ideje po internetu naišla sam na fotografije ulja u vodi. Nisam imala niti pravu rasvjetu, niti stativ pa sam iskoristila ultraljubičasti reflektor. Mjehurići su najednom dobili trodimenzionalni efekt i izgledali su poput malih planeta. Bila sam jako zadovoljna s tim fotografijama. Svaki put bih dobila neki drugi efekt i jedva sam čekala sljedeće fotografiranje da vidim kakve ću efekte dobiti”, ispričala nam je Mirjana.

“Počela sam svoje fotografije stavljati u prostor uz pomoć jedne aplikacije i tada je reakcija ljudi bila jako pozitivna, svi su me pitali gdje mogu kupiti moje fotografije”, nastavila je.

Upravo jedan od mjehurića, kaže, njenom je sinu izgledao kao Saturn te ju je zamolio da ga za njega “uslika”. Upravo ta fotografija jedna je od 10 odabranih na ovogodišnjem FIAP-u (Međunarodna federacija umjetničke fotografije) da predstavlja Hrvatsku. “I onda sam je i ja počela gledati drugim očima”, govori naša sugovornica.

Oduševljena rezultatima, koji često podsjećaju na magična svemirska prostranstva, u nekoliko tjedana napravila je na tisuće fotografija svog novootkrivenog makro svijeta.

Ispod zdjele s vodom stavlja fluorescentan poster koji osvjetli ultraljubičastim reflektorom. Nakon nekoliko kapi ulja u vodi nastaje cijeli jedan novi svijet mjehurića koji svojevoljno stvaraju različite motive koje Mirjana “lovi” svojim objektivom.

Mirjana kaže da su joj na jednom sastanku u Udruzi Zelene i plave Sevete ponudili su da tamo izloži svoje fotografije i tako je, prije nekih dva mjeseca krenulo pripremanje izložbe.

“Ovo je moja prva samostalna izložba i nisam znala odakle krenuti, no kako sam bila okružena divnim ljudima, svi su  mi priskočili u pomoć, tako da je pripremanje izložbe zapravo teklo bez problema. Ovim putem bih zahvalila Udruzi Zelene i plave Sesvete i tiskari Pozor koji su pokrovitelji ove izložbe. Zaista su bili vrlo susretljivi, ispunili su mi sve želje. Fotografije koje ćete vidjeti printane su na foto papiru, kaširane i uokvirene i s tako kvalitetnim tiskom one izgledaju jednako dobro kao i na ekranu”, kazala je Spajić Buturac i dodala:

“Zahvaljujem se i Udruzi S-TEAM na pomoći u organizaciji izložbe i njenoj promociji. Moji kolege fotografi su mi isto tako odmah priskočili u pomoć savjetima pa je sve skupa bilo jako ugodno iskustvo, iako je bilo stresno”.

Kazala nam je da joj ova izložba puno znači “jer imam osjećaj da je to početak jedne serije izložbi”.

Hoće li to i dalje biti makrofotografija ili nešto drugo, kaže da ne zna: “No makrofotografija me trenutno jako privlači. Iako naizgled podsjeća na svemirska prostranstva i na daljinu, to je zapravo jedno intimno fotografsko putovanje koje reflektira moje raspoloženje, a drugima pruža svemirski ugođaj”.

Otvorenje izložbe je najavljeno za petak, 28. svibnja u prostorijama Udruge Zelene i plave Sesvete u Klekovoj 2 od 19 sati.

Dodajmo da je Mirjana Spajić Buturac diplomirala u Osijeku 2002. godine stekavši zvanje profesorice matematike i informatike. Nakon završenog fakulteta seli u Zagreb gdje je deset godina radila uglavnom u informatičkim tvrtkama. Iako od studentskih dana voli fotografiju, tek 2014. godine podiže svoje znanje o fotografiji na profesionalnu razinu, kada pod mentorstvom profesora Šimunića stječe zvanje fotograf. Prvi put je javno izlagala na Izložbi koncertne rock fotografije 2013., u organizaciji Močvarnog laboratorija, nakon čega su uslijedile brojne grupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Mirjana Spajić Buturac