/Što slavimo na blagdan Sveta Tri Kralja – Bogojavljenje

Što slavimo na blagdan Sveta Tri Kralja – Bogojavljenje

Isti blagdan, a dva pojma, dva imena: Sveta Tri Kralja – Bogojavljenje. U našoj hrvatskoj crkvenoj tradiciji današnji se blagdan češće naziva ”Tri Kralja“. Bogojavljenje je drugo ime za isti blagdan. Glavna poruka današnjega blagdana jest: Isus se objavio svim narodima svijeta. Poklon triju kraljeva znači da ponizno prihvaćaju Spasitelja rođenog u betlehemskoj štalici.

Nijemci današnji blagdan zovu ”Dreikonigfest”, što u prijevodu znači slavlje Tri Kralja. Naš pojam ili naša riječ ”Bogojavljenje“ izvrstan je prijevod grčkog glagola epifaineo,  koji u aktivnom obliku znači ”pokazati se“. Od istoga grčkog glagola dolazi imenica epifaineia, što znači ”ukazanje”.

Osobno taj blagdan radije nazivam ”Bogojavljenje“. Zašto? Zato što složenica ”Bogojavljenje“ najbolje označuje srž, bit današnjega blagdana. U misnom slavlju današnjeg blagdana izvrsno se u ”predslovlju“ opisuje što se u povijesti spasenja dogodilo na današnji dan, piše vlč. Vladimir Trkmić za Direktno.hr.

”Ti si danas otajstvo našega spasenja u Kristu objavio svim narodima na prosvjetljenje: kad se on pojavio u našem smrtnom tijelu, novom si nas slavom njegove besmrtnosti obnovio“.

Na današnji dan dođoše tri kralja s Istoka pokloniti se malome Isusu. Zvali su se Gašpar, Melkior i Baltazar. Zbog toga su pratitelji svećenika, ili sam svećenik na dan blagoslova obitelji na vratima kredom pisali tekuću godinu i početna slova imena triju kraljeva. Danas bi kredom napisali: 20 G+M+B 19. Pisanje kredom zamijenjeno je naljepnicama, koje su na spomen blagoslova obitelji lijepe na ulazna vrata.

Podrijetlo blagdana Tri Kralja vezano je uz poganski blagdan zimskog solsticija, kada je dulji dan već jasno vidljiv. Kršćani slave Isusa kao ”istinsku svjetlost koja prosvjetljuje svakoga čovjeka“. Budući su trojica kraljeva s Istoka bili pogani, današnji se blagdan zove ”Bogojavljenje“, jer se Isus preko tih triju kraljeva objavio svim narodima. Božićna idila uz poklon triju kraljeva tako postaje univerzalna za sve narode svijeta. Ni jedan narod nije isključen iz toga Božjeg objavljivanja.

Na današnji dan završava božićno vrijeme. Zato danas možemo ”demontirati“ božićne jaslice i iz stana ukloniti božićno drvce. Obično se na sveta Tri Kralja, pod jutarnjom svetom misom, blagoslivlja trikraljska voda. Svećenik predvodi misno slavlje i na samom početku Mise moli s narodom Litanije Svih svetih te blagoslovnom molitvom blagoslivlja vodu. U vodu se stavlja blagoslovljena sol da vodu sačuva od kvarljivosti. Tom blagoslovljenom trikraljskom vodom krsti se tijekom godine djeci i vjernici njome blagoslivljaju polja, vinograde i sve ostalo što običavaju blagoslivljati.

Glavna poruka današnjega blagdana ”Sveta Tri Kralja“ jest: Isus se objavio svim narodima svijeta. Poklon triju kraljeva znači da ponizno prihvaćaju Spasitelja rođenog u betlehemskoj štalici.

”Bogojavljenje“ nije samo spomen na povijesni događaj koji od prije 2.000 godina, nego se Bog i nama danas objavljuje. Imamo mogućnost i poslanje biti Božji glasnici u Crkvi i hrvatskome narodu.

Isus je naše svjetlo objavljeno na duhovno prosvjetljenje svih naroda. Dakako da to prosvjetljenje znači obasjavanje i prosvjetljenje najdubljih kutaka naše duše i savjesti evanđeoskim svjetlom Kristove poruke. Isus Krist jučer, danas i sutra ostaje isti za sva vremena.

mšm/direktno

Foto: Pixabay