/Strip majstor u Zagrebu? Da. Bilateralna suradnja između dvije države? Da. Strip? Da.

Strip majstor u Zagrebu? Da. Bilateralna suradnja između dvije države? Da. Strip? Da.

Izložba “L’âge d’or” (“Zlatno doba”) i rezidencija autora Cyrila Pedrose u Zagrebu dio su novog sporazuma bilateralne suradnje u području stripa, kojeg su potpisale vlade Hrvatske i Francuske u veljači ove godine u povodu obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Cyril Pedrosa prvi je francuski autor koji rezidencijalni boravi u Zagrebu u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog P.E.N. centra, javlja HRT.

Tijekom boravka umjetnik je sudjelovao u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici: otvorio je izložbu svojih originalnih tabli u Medijateci Francuskog instituta, održao je radionice crtanja za sve razine, “masterclass” sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, sudjelovao je u regionalnom seminaru edukacije za knjižničare, na susretu u hrvatskom P.E.N. centru, potpisivao je strip-albume u okviru festivala stripa “Crtani romani šou”.

Središnji događaj Pedrosina boravka u Zagrebu zasigurno je izložba “L’âge d’or” (“Zlatno doba”), koja od 3. do 30. svibnja u Francuskom institutu predstavlja izbor originalnih tabla drugog sveska epskog grafičkog romana “Zlatno doba”, kojeg su zajedno napisali Cyril Pedrosa i Roxanne Moreil. Ova utopijska i namjerno feministička politička basna u obliku srednjovjekovne priče govori nam o herojskoj sudbini pale princeze; priča o pustolovinama u kojoj se pokazuje sposobnost ljudi da izmisle zajedničku budućnost. Za realizaciju ovih raskošnih crteža, Cyril Pedrosa crpio je inspiraciju iz srednjovjekovne umjetnosti, oltarnih slika, vitraja i iluminacija.

Drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter. Cjelovitu priču na hrvatskom jeziku objavljuje naklada Fibra uz potporu Francuskog instituta u okviru Programa pomoći izdavaštvu.

Snimku otvorenja izložbe možete pogledati na Facebook stranici Francuskog instituta.

bkk

Foto: Screenshot/Facebook/Francuski institut